Silta rakennetaan kohtaamalla

31.5.2017

Teksti: Sini-Marjo Kuusipalo

Kuvat: Katja Hedberg

Suomalainen musiikki turvapaikanhakijan tulkitsemana loi
yhteyttä maahanmuuttajien ja suomalaisten konsertti-iltaan.

Äitienpäivän alla Siilinjärven seurakuntatalon isoin sali täyttyi ääriään myöten, kun iranilainen Amanj Amirnia ja Dostan-orkesteri koskettivat musiikillaan – suomalaisille rakkaalla musiikilla. Amirnian tulkitsemina suomalaisille tutut Jenni Vartiaisen, Hectorin, Juicen ja Rauli Badding Somerjoen laulut saivat uuden ulottuvuuden.

Amirnia tuli Suomeen turvapaikanhakijana puolitoista vuotta sitten ja päätyi heinolalaiseen vastaanottokeskukseen. Vain pari viikkoa tulonsa jälkeen Amirnia hämmästytti laulamalla suomeksi Jenni Vartiaisen laulun Missä muruseni on.

”Etsittyäni Youtubesta suomalaismusiikkia tämä laulu tuli vastaan ensimmäisenä. Vaikken ymmärtänyt sanoja, oivalsin, että nyt lauletaan rakkaudesta”, Amirnia kertoo.

Lauluni aiheet -konsertilla pääjärjestäjä Setlementti Puijola halusi luoda yhteyttä Siilinjärvellä ylläpitämänsä Tarinan vastaanottokeskuksen asukkaiden ja siilinjärveläisten ja kuopiolaisten välille.

”Haluamme rakentaa siltaa, niin että paikkakuntalaiset voisivat kohdata maahanmuuttajia ja ihmisten tulosyy häipyisi taka-alalle”, viestintäpäällikkö Katja Hedberg Setlementti Puijolasta kertoo.

”Ihana tunnelma. Kaikki viihtyivät. Olimme yhden illan ajan yhtä”, Hedberg ihastelee.

Illassa kuultiin myös Tarinan vastaanottokeskuksen lapsiryhmän ja kahden äidin lausumia suomalaisia runoja. Kaikki ohjelma toteutettiin suomeksi. Kieliopetus on Setlementti Puijolan kotouttamistyössä keskeistä.

Ruoka yhdistää

Katja Hedberg muistuttaa vuorovaikutuksen merkityksestä.

”Mikään muu ei auta ymmärtämään muualta tulleita ihmisiä ja omia asenteita, pelkoja ja ennakkoluuloja kuin kohtaaminen. Jos ei koskaan ole kätelty, juteltu ja kuultu toisen tarinaa, miten voidaan ymmärtää? Kohtaamisissa syntyy oivallus siitä, että ihmisinä olemme samanlaisia, vaikka tulisimme mistä oloista tahansa.”

”Myös kaikki, mikä tapahtuu keittiössä, yhdistää”, Katja Hedberg vakuuttaa.

Konsertin tarjoiluvalmisteluissa yhteistyökumppanina toimivat Savon Martat. Yksi Marttojen ohjaamista Makuja-kurssien ryhmistä valmisti illan leivonnaiset. Makuja-kurssit ovat osa Marttaliiton valtakunnallista hanketta, jossa kotitalousasiantuntijat, nuoret turvapaikanhakijat ja vapaaehtoiset toteuttavat ruuanvalmistuskursseja, joissa ruokakulttuurit lyövät kättä.

Osana hanketta Setlementti Puijola, Martat, Siilinjärven kunta ja seurakunta järjestivät Ravintolapäivän viime vuonna.

Jatkuvaa kohtaamista yhteistyössä

Setlementti Puijola iloitsee eri toimijoiden yhteistyöstä Tarinan asukkaiden hyväksi.

”Kun Tarinan sairaala puolitoista vuotta sitten muuttui vastaanottokeskukseksi, Siilinjärven seurakunta oli heti mukana arkisessa työssä. Tänä keväänä asukkaitamme on ollut seurakunnassa säännöllisessä vapaaehtoistyössä, ja toukokuussa seurakunta järjesti Tarinan isille ja lapsille sekä äideille ja lapsille omat leiripäivät”, Katja Hedberg kertoo.

”Tarinassa on paljon vapaaehtoisia esimerkiksi SPR:n paikallisosastosta. Vapaaehtoisten kanssa asukkaat ovat päässeet kalaan, marjaan, mökille, tanssimaan. Moni on avannut kotinsa ovet”, Hedberg sanoo.

Vastaanottokeskuksen alkuvaiheista Hedberg nostaa myös Siilinjärven peruskoulun opettajien merkityksen.

”Opettajat ottivat lapset vastaan, ja koulunkäynti lähti hyvin rullaamaan. Opetus järjestyi, vaikka laki ei olisi sitä edellyttänyt. Mahtava kädenojennus. Nuoret olisivat muuten tippuneet tyhjään”, Hedberg kiittää.

Sillanrakennus maahanmuuttajien ja siilinjärveläisten välillä jatkuu kesällä muun muassa kuukausittaisissa Tarinan lauantai -illoissa, joissa vietetään yhteistä aikaa vastaanottokeskuksen pihalla.

Illat järjestää Setlementti Puijola.