Ystävykset Lounatuulen matkassa

Ystävykset Lounatuulen matkassa

Kuva Tuija Hyttinen

Männistön urkusatutuokio on saanut valtavan suosion.

Pyhän Johanneksen kirkkosalissa käy tuulen suhina – tai siltä urkumusiikki ainakin kuulostaa. Kettulan ja Pohjantien koulujen oppilaat kuuntelevat jännittyneinä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kanttori Tintti Tinkala alkaa kertoa tarinaa Pompulasta ja hänen ystävästään Pampulasta. Nämä lähtevät yhteiselle seikkailumatkalle etsimään Pompulan kadonneita uimahousuja. Ystävyksiä kuljettaa Lounatuuli.

Matka vie muun muassa Lohikäärmeen grillijuhliin ja taikuriherra Pii Poon luokse. Rouva Hämähäkki lupautuu kutomaan Pompulalle uudet uimahousut.

Välillä lauletaan yhdessä ja lapset saavat osallistua tarinan kuljetukseen.

Lopuksi Lounatuuli lennättää ystävykset järvelle, jossa tavataan Jeesus ja hänen opetuslapsensa. Tinkala innostaa lapset mukaan keinumaan aalloilla, että he pääsisivät samalle järvelle.

”On hienoa, jos elämän suurissa ja pienissä seikkailuissa voi puristaa hyvän ystävän kättä. Samalla tavalla Jeesuskin on meidän turvanamme”, Tinkala muistuttaa tarinan päätteeksi.

Hassut hahmot huvittivat

Lapset eläytyvät vahvasti mukaan tarinan maailmaan. Välillä jännittää ja välillä taas kikatuttaa. Kun taikuriherra Pii-Poon kassista ei löydykään kadonneita uimahousuja, vaan muun muassa peruna, lapsia naurattaa kovasti.

Kettulan koulun ekaluokkalainen, Milla Huovinen, viihtyi esityksessä.

”Se oli hyvä ja vähän jännittäväkin välillä.”

”Voisin tulla vaikka joka päivä tämmöiseen.”

Myös luokkakaveri Miko Miettinen tykkäsi tuokiosta.

”Mukava oli tulla tänne, kun kirkko on niin tuttu eskariajoilta.”

”Tintinkin tunnen, kun hän on laulattanut kerhossa. Tintin kanssa on kivaa laulaa, koska hän on aina niin iloinen.”

”Henkilöiden nimet tarinassa olivat kyllä aika hassuja.”

Pohjantien koulun koulunkäyntiohjaajat Merja Kuikka ja Marja Valta kertovat lasten olleen innoissaan, kun heille kerrottiin mihin lähdetään.

”Lapsista näki, että he viihtyivät. He ovat haltioissaan aina, kun on musiikkia.”

Improvisaatiota ja vuorovaikutusta

Tarina saa voimaa kanttori Heikki Monosen soittamasta urkumusiikista.

”Uruilla on tarkoitus luoda tunnelmia ja tasoja tarinaan”, Mononen selvittää.

”Osa esityksen musiikista on täysin improvisoitua. Se lähtee vuorovaikutuksesta yleisön ja urkurin välillä.”

Tintti Tinkalalle syntyi idea urkusatutuokiosta ja Mononen lähti siihen innolla mukaan. Esitys on suurelta osin omaa tuotantoa, sillä musiikki-improvisaatioiden lisäksi myös itse tarina on männistöläistä käsialaa.

”Halusin luoda tarinan, jonka teemana on ystävyys. Päässäni soi Lounatuulen laulu ja siitä keksin, että ystävykset seikkailevat Lounatuulen matkassa”, Tinkala kertoo.

”Oikea musiikki, tarina ja lasten ehdoilla etenevä tilanne. Juuri näillä eväillä seurakunnan on hyvä lähteä kohtaamaan kerholaisia ja koululaisia.”

Suuren kysynnän vuoksi urkusatutuokioiden järjestämistä jatketaan vielä marraskuussa.

HELI HARING