Kirkkopäivillä keskusteltiin armosta

31.5.2017

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Kirkkopäivät Turku / Timo Jakonen

Turun Kirkkopäivien yhteydessä toukokuussa järjestettiin myös Lähetysjuhlat.

Kirkkopäivillä yleisöä kiinnostivat erityisesti kirkon ja yhteiskunnan tilanteeseen liittyvät keskusteluaiheet. Yleisömenestys oli presidentti Sauli Niinistön ja emerituspiispa Eero Huovisen keskustelu.

Niinistö ja Huovinen keskustelivat muun muassa oikeudenmukaisuudesta ja oikeudentunnosta. Niinistön mielestä oikeudenmukaisuus on muodollinen ilmaisu, jonka sisällön voi määritellä. Oikeudentunto sen sijaan asuu ihmisen sisimmässä ja se on ominaisuus. Lisäksi keskustelussa pohdittiin, kumpi on ankarampi tuomari: maallinen laki vai Jumala?

Presidentin mielestä Jumalan käskyt ovat ehdottomampia kuin maalliset lait, Jumala on vahvempi ja ankarampi. Vahvemmalta voi odottaa myös enemmän armoa. Niinistö pohti uskontunnustuksen kohtaa ”ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita”. Se voisi hänen mielestään kuulua: ”ja on sieltä tuleva armahtamaan eläviä ja kuolleita”.

Kokonaisuuden merkitys

Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen puhui kirkon luottamushenkilöiden seminaarissa. Mäkinen oli mukana tekemässä viime syksynä valmistunutta kirkon tulevaisuuskomitean mietintöä.

Mäkisen mukaan ydinseurakuntalaiset voidaan jakaa kolmeen joukkoon: aktiivisesti seurakunnassa toimivat, kirkosta apua saavat ja satunnaisesti jumalanpalveluksissa käyvät.

”Luottamushenkilöiden on tärkeää tiedostaa, että heidän pitää edustaa myös muiden kuin ydinryhmien etua. Usein kirkon vähemmistö päättää enemmistön asioista ja siksi on tärkeää, että luottamushenkilöt ymmärtävät kokonaisuuden merkityksen.”

Lähetystyöntekijät siunattiin

Lähetysjuhlien tapahtumista eniten kävijöitä keräsi Musiikkityön juhla, jossa kuultiin ja nähtiin yli 150 esiintyjää. Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteinen loppuhuipennus oli Turun tuomiokirkon pihalla vietetty Suvivirsikirkko, jossa arkkipiispa Kari Mäkisen johdolla siunattiin Lähetysseuralle seitsemän uutta lähetystyöntekijää.

Yhteensä Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat houkuttelivat noin 50 000 kävijää.

Seuraavat lähetysjuhlat järjestetään Kuopiossa toukokuussa 2018 ja seuraavat Kirkkopäivät Jyväskylässä 2019.

Lue lisää juttuja Kirkkopäiviltä