Virkeää 50-vuotiasta arvostetaan ja odotetaan

Virkeää 50-vuotiasta arvostetaan ja odotetaan

26.4.2017

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin Männistön Pyhän Johanneksen kirkolla käy iloinen hyörinä. Silloin lapset saapuvat päiväkerhoon, jonka toiminta alkoi Kuopiossa jo 50 vuotta sitten.

Päiväkerhot saivat alkunsa 1967 Kettulanlahdessa Aino Karimaan johdolla yksityiskodissa. Männistöstä toiminta laajeni koko kaupungin alueelle ja seurakuntataloille. Enimmillään kerhoissa oli 1400 lasta, tällä kaudella kirkon varhaiskasvatusta tarjoavissa päiväkerhoissa on noin 400 lasta ja ryhmiä vajaa 40.

Side seurakuntaan päiväkerhon kautta

Kolmen lapsen äidille Nina Sandvik-Inkalalle lasten päiväkerholla on ollut suuri merkitys. Hän muutti miehensä kanssa Kuopioon toiselta puolen Suomea eikä tuki- tai tuttavaverkostoa ollut. Kun lapset syntyivät ja kasvoivat kerhoikään, niin päiväkerhojen kautta tuli uusia ystävyyssuhteita ja lapset saivat kavereita. Kirkon muu toimintakin on tullut tutuksi, sillä side seurakuntaan muodostui päiväkerhon kautta.

Nina on kokenut, että Männistön seurakunta kokonaisuudessaan on hyvin lapsiystävällinen, sillä siellä järjestetään paljon tapahtumia ja lapset ovat tervetulleita sekä tärkeitä.

”Päiväkerhossa on hirveän hyvät ja kivat ohjaajat, jotka ottavat lapset yksilöinä huomioon. Ilmapiiri on lämmin ja joka kerta vaihdamme kuulumisia. Lapsilla ja meillä vanhemmillakin on turvallinen olo. ”

Samanarvoisuutta ja toisten ihmisten arvostusta

Sandvik-Inkalan perheeseen kristillisyys on aina kuulunut myönteisenä taustaturvana elämässä. Kirkon tarjoama maksuton 3–5 -vuotiaiden päiväkerho koetaan omaa arvomaailmaa tukevana, sillä kerhossa korostetaan myös ihmisten samanarvoisuutta.

”Toivomme, että lapsille tulee käsitys ihmisten moninaisuudesta ja he oppivat arvostamaan toisia ihmisiä”, pohtii Nina Sandvik-Inkala.

”Rehellisesti sanottuna pääsisin helpommalla, jos en toisi lapsia päiväkerhoon, sillä lapsemme ovat aamu-unisia. Mutta Noora ja Sara odottavat innokkaina kerhopäiviä, sillä täällä askarrellaan, liikutaan, leikitään, lauletaan, nähdään kavereita sekä syödään eväät yhdessä!”

”Ja on ihanaa, kun saan lasten kerhoaikana parin tunnin hengähdyshetken arjen keskelle. Kun menen kotiin, niin saan viettää aikaa vain pienimmän lapsemme kanssa, juoda rauhassa kahvit ja lukea lehden. Joskus käyn myös kaupassa,” kertoo Sandvik-Inkala.

Männistön päiväkerhossa eväshetki on odotettu tuokio. Lastenohjaaja Anita Tilles katsoo, että ruokailu sujuu hyvin.

Aikaa ja tukea lapsille sekä perheille

Männistön seurakunnan lastenohjaaja Anita Tilles on iloinen, kun saa tehdä tärkeää kasvatustyötä lasten ja perheiden parissa. Päiväkerhossa on 20 lasta kahdessa ryhmässä. Kerhoihin kokoonnutaan kahdesti viikossa.

Lastenohjaaja Tilles on oppinut vuosien mittaan tuntemaan alueen perheet ja heidän lapsensa. Tutustumisen myötä luottamus on kasvanut molemminpuoliseksi.

”Perheet arvostavat kerhossa sitä, että meillä on aikaa lapsille ja pystymme tukemaan lasten kehitystä.”

”Päiväkerhossa opitaan toimimaan ryhmässä toisten lasten kanssa, harjoitellaan toisten huomioonottamista sekä sitä, miten toista ihmistä kohdellaan. Hartaushetkissä sitten rauhoitutaan ja hiljennytään”, juttelee 15 vuotta lastenohjaajana ollut Tilles.

Lue lisää päiväkerhoista ja katso kerhopaikat

• Vapaita päiväkerhopaikkoja voi kysyä seurakuntien lastenohjaajilta, monissa ryhmissä on vielä tilaa.
  • Tiedot kerhopaikoista lähetetään kotiin 22.5. alkavalla viikolla.