Piristystä ja sielunhoitoa

Piristystä ja sielunhoitoa

Kuva Erika Suominen

Tuomasmessu, virsijamit ja mukulamessu täydentävät Nilsiän seurakunnan musiikkitarjontaa.

Järvi-Kuopiossa Nilsiän alueseurakunnassa käytetään musiikkia monipuolisesti hyväksi seurakunnan tapahtumissa. Ensimmäisen kerran kokeiltiin myös sitä, että kello 10 messu korvattiin illalla olevalla Tuomasmessulla. Kanttori Annette Kärppä-Leskinen painottaa, että monipuolinen seurakuntaelämä avaa kirkon ovia.

Nilsiäläinen Pertti Väätäinen muistaa, kun Nilsiässä oli ensimmäinen Tuomasmessu jo yli 10 vuotta sitten. ”Silloinen kanttorimme Petri Karaksela halusi kokeilla uutta ja esimerkiksi tämä oli sitä kokeilua. Vuosittain on järjestetty pari Tuomasmessua.”

Vaativa Tuomasmessu

Pertti Väätäinen muistuttaa, että Tuomasmessu on musiikin suhteen vaativa. Tuomasmessun avulla halutaan mataloittaa kirkon kynnystä. ”Näissä messuissa on käynyt sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten tule kirkkoon.”

Hän ei ole huolissaan siitä, että tämä vaikuttaisi muihin messuihin. ”Aamun messussa saattaa olla enemmän vanhempaa väkeä, mutta kyllä heitä on mukana Tuomasmessussakin. Yleensä Tuomasmessuun osallistuu vähintään 100 henkeä ja on ollut pitkälti yli 200 osallistujaakin.”

Annette Kärppä-Leskinen kertoo, että tähän Tuomasmessuun porukka lähti ihan hyvin liikkeelle. ”Paikalla oli satakunta ihmistä ja joukossa näkyi myös niitä ihmisiä, jotka ovat yleensä myös kello 10 messussa mukana. Ovi oli siis avoinna kaikille!”

Kanttori myöntää, että heiltä uudemmilta työntekijöillä puuttuu vielä rutiini tämän järjestämisessä, koska näitä Tuomasmessuja pidetään Nilsiässä vain pari kertaa vuodessa. Nilsiässä on ollut monta työntekijävaihdosta lähiaikoina.

Elävää ruokousta

Annette Kärppä-Leskinen toteaa, että Tuomasmessussa vaalitaan eri tavoin ajattelevien ja kokevien kristittyjen ykseyttä yli seurakuntarajojen ja että siihen sisältyy paljon elävää rukousta. Siinä myös lauletaan paljon yhdessä.

”Minua huolestuttaa se, että niin sanotussa perinteisessä messussa moni nykyajan ihminen kokee itsensä vieraaksi ja ulkopuoliseksi. En ymmärrä sitä, että ihmisiä kosiskellaan kirkon piiriin esimerkiksi Juice Leskisen musiikin varjolla - tai kaikenmaailman Tangomessuilla. Kirkon tulisi keskittyä olennaiseen, tärkeimpään eli Jeesukseen Kristukseen. Tarvitaan vain sitä uskallusta olla kristitty.”

Tuomasmessun kaltaiset erityismessut Kärppä-Leskinen näkee piristysruiskeina ihmisten ja kirkon työntekijöiden arjessa. ”Myös nämä hoitavat ihmisen sielua!”

Metsäniityn orvokkeja

Nilsiässä järjestetään lokakuussa ensimmäistä kertaa 20.10. Kansanlaulukirkko ja marraskuun 10 Mukulamessu niin ikään ensimmäistä kertaa.

Kansanlaulukirkko syntyi, kun tutut kansanlaulujen melodiat yhdistettiin uusiin sanoihin. Kansanlaulukirkon laulujen sanat ovat Anna-Mari Kaskisen käsialaa. Kansanlaulukirkkoa on pidetty myös muualla kuin kirkossa esimerkiksi ulkona tai pappilassa.

Kansanlauluina ovat esimerkiksi Saunavihdat, Kotimaani ompi Suomi ja Metsäniityn orvokkeja.

Mukulamessussa keskipisteessä ovat lapset. Messussa ei tarvitse istua tiukasti paikallaan, vaan messun aikana voi liikkua ja touhuta. Tuomasmessua vietetään Nilsiän kirkossa seuraavan kerran Palmusunnuntaina 13.4. kello 18.

Kanttori toteaa, että tästä viisastuneina suunnittelu aloitetaan aikaisemmin ja ihmisiä kutsutaan mukaan tekemään siihen liittyviä töitä.

Virsijamit kuin maraton

Virsijamien tarkoituksena oli saada ihmiset laulamaan virsiä ja laulaa koko nykyinen virsikirja läpi. Näin elvytetään virsilauluperinnettä. ”Keskimäärin mukana oli 10–15 ihmistä laulamassa, mutta viimeisenä iltana oli lähes 50 laulajaa. Virsijamit keräsi kaiken kaikkiaan ihan mukavasti väkeä. Emme saaneet kuitenkaan laulettua ihan koko virsikirjaa läpi näinä kahdeksana iltana, jotenka keskiviikkona 30.10. on tulossa Nilsiän kirkkoon vielä Virsijamien jatkot .”

Kärppä-Leskinen toivottaa tervetulleeksi laulamaan, kuuntelemaan, lepäämään tai ihan vain olemaan, sillä saa tulla ja mennä vapaasti, kukin oman jaksamisensa ja aikataulunsa mukaan.

Kanttori uskoo, että virret hoitavat ihmisen sielua ja rakentaa hengellistä elämää. Se on yhteistä rukousta. Körttipitäjässä veisataan myös eri tilanteissa paljon körttivirsiä.

ERIKA SUOMINEN

Tuomasmessu Kuopion Tuomiokirkossa sunnuntaina 27.10. klo 18. Mukana Kuopion Nuorisokuoro ja pastori Tapio Karjalainen Suomen Lähetysseurasta.