Osaava satavuotias

Osaava satavuotias

26.4.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Joko valitsit ensi vuoden harrastukset?

Hyvinvointi ja terveys, liikunta, kielikurssit ja taideaineet mukaan lukien kädentaidot ovat kansalaisopiston kestosuosikkeja. Esimerkiksi musiikkiosaamistaan voi kehittää laulamalla, bändissä tai yksilöopetuksena instrumenteissa. Kuopiossa ilmoittautuminen alkaa 15.5. klo 10.

Satavuotias kansalaisopisto järjestää opetusta Kuopiossa, Tuusniemellä, Rautavaaralla ja Kaavilla yhteensä 12 500 opiskelijalle. Toimintaa levittäytyy hätkähdyttävästi 145 paikkaan ja opetusta annetaan yhteensä 44 500 tuntia. Joillekin kursseille työttömät saavat 50 prosentin alennuksen, eläkeläisiä, opiskelijoita ja maahanmuuttajia avustetaan opintosetelillä ja lapset saavat sisaralennuksen.

Leena Järvinen-Kervolan mukaan kurssien keskihinta on 2-3 euroa tunti, pisimpiä kursseja ovat kielikurssit.

Yksi uskollinen opiskelija on Kaisu Westerholm. Mikä toi kansalaisopiston kursseille?

”Tekstiilinopettajan työurani ajan kurssit toimivat täydennyskoulutuksena uusiin tekniikoihin: opiskelin huovutusta, paperinvalmistusta, koruntekoa, helmitöitä, kankaanpainotekniikoita. Viimeisimpänä opettelin tietojenkäsittelyä ja kuvankäsittelyä. Teetin niillä taidoilla ysiluokan oppilaillani Mukava muisto -työn, jossa tulostimme valokuvan siirtoarkille, silitimme sen kankaalle ja koristelimme erikoistekniikoilla.”

Millaisilla kursseilla nykyään käyt?

”1980-luvun alussa aloitin aerobic-kurssilla Jynkän koululla, siitä lähtien liikunta on kuulunut ohjelmaani. Pilatesta harrastan nykyään ja tanssillista kehonhuoltoa. Akvarellimaalausta olen harrastanut yli 13 vuotta. Opetus on ollut tasokasta ja monipuolista.”

Mitä kansalaisopistossa harrastaminen antaa?

”Nyt kun olen jo kahdeksatta vuotta eläkkeellä, kurssit antavat päivärytmiä, sisältöä ja sosiaalista kanssakäymistä, syntyy yhteisöllisyyttä.

Joskus kurssit avaavat kokonaan uusia maailmoja. Sukututkimuskurssi synnytti kipinän omiin juuriin tutustumiseen.”