Torilla tavataan

Torilla tavataan

Reformaation merkkivuoden kunniaksi Kuopion torilla järjestetään kaikkien seurakuntien yhteinen messu helatorstaina. Messun ja lounaan jälkeen alkaa Riemu-tapahtuma.

Torimessu on ainoa Kuopion seurakunnissa järjestettävä messu helatorstaina. Järvi-Kuopiosta ja osasta muista seurakunnista on messuun linja-autokuljetus. Messussa saarnaa piispa
Jari Jolkkonen
.

Messussa laulaa eri seurakuntien lapsikuoroista koottu ”Suurkuoro”. Kuorot ovat harjoitelleet kevään aikana omissa seurakunnissaan ja torilla lauletaan ensimmäistä kertaa yhdessä. Messun jälkeen on tarjolla keittolounas. Ruokailu on
torin neljässä eri soppapisteessä.

Messun ja lounaan jälkeen torilla alkaa klo 13 Riemu-tapahtuma. Riemu on ilmainen, koko perheen oma festivaali, jossa on lavaohjelmaa, erilaisia toimintapisteitä ja yhteistä tekemistä. Järjestelyissä ovat olleet mukana kaikki Kuopion seurakunnat. Aiempina vuosina tapahtuma on kerännyt Satamatorille satoja ihmisiä. Pääesiintyjät ovat Maltti ja Valtti, Pikku Papun Orkesteri sekä Kuopion seurakuntien kuorot.

Helatorstai on Pyhä arjessa

Helatorstai on pyhä keskellä viikkoa. Joskus arkea ja pyhää pidetään toistensa vastakohtina. Sunnuntai on pyhä ja muut päivät arkea. Helatorstai muistuttaa siitä, että pyhä elää keskellä arkea.

Helatorstaina kerrotaan Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastumisesta. Taivaaseen astunut Kristus on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä.

Kristuksen läsnäolo arjessa on armoa. Ihminen ei jää yksin. Armo on tarkoitettu elettäväksi todeksi yhdessä. Jumalan rakkaus herättää armollisuuteen toisia ihmisiä kohtaan.

Mistä tulee nimi helatorstai?

Helatorstain toinen nimi on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Sitä vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan. Sen jälkeen Jeesus astui taivaaseen.

Kristuksen taivaaseen astumisesta kerrotaan evankeliumien lopussa ja Apostolien teoissa. Jeesus siirtyi taivaaseen, mutta on seurakuntansa kanssa Raamatun sanan ja sakramenttien kautta. Hän antoi kristityille tehtäväksi kertoa sanomaa eteenpäin.

Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.” (Mark. 16:15)

Useimmissa kielissä päivän nimi viittaa suoraan juhlan aiheeseen, Kristuksen taivaaseenastumiseen. Suomen kielessä sillä on kuitenkin alkujaan ruotsista lainattu nimi, joka viittaa ruotsin kielen pyhää tarkoittavaan sanaan hel.

Suomessa helatorstai oli vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. Vanhan kansansanonnan mukaan päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva.

Pakanuuden ajalta periytyvä hela oli kevään juhla, joka ajoittuu kylvökauden alkuun ja sitä vietettiin rukoilemalla hyvää satoa. Etelä-Suomessa sytytettiin entisaikaan helatorstain aattona aukeille paikoille kokkoja eli helavalkeita. Karja ajettiin tulien läpi laitumelle karjatautien ehkäisemiseksi.

Helatorstain messu klo 11 ja Riemu-tapahtuma 25.5. klo 13.

Lisätietoja kuopionseurakunnat.fi

Arkipyhät palkattomiksi

Arkipyhien palkallisuus määrittyy työehtosopimuksissa. Kilpailukykysopimus sisältää työajan pidennyksen, joka tuo joissakin työehtosopimuksissa muutoksia arkipyhämääräyksiin. Joissakin tapauksissa työajan pidennys toteutetaan muuttamalla arkipyhiä normaaleiksi työpäiviksi. Vuonna 2017 helatorstai ja loppiainen eivät ole kaikilla aloilla palkallisia vapaapäiviä. Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnit voi tehdä sisään liukumina, lauantaina tai ylitöinä.