Asukastupa adressien avulla

Asukastupa adressien avulla

Kuva Hanna Karkkonen

Yhteisöllisyyttä, arkista jutustelua, apua ja virkistystä. Sitä tarjoaa asukastupa, nykyisin myös Karttulassa. Karttulan työkeskuksen työnohjaaja ja asukastupaa käynnistämässä ollut Marjo Tolonen kertoo tuvan vaiheista.

Miten avajaiset sujuivat?

”Asukastuvan avajaisia vietettiin elokuussa ja paikalla oli 60 juhlijaa. Asukastupa on otettu ilolla vastaan ja sana kohtaamispaikasta alkaa levitä ihmisten tietoon. Tällä hetkellä asukastuvalla käy päivittäin noin 5–10 ihmistä.

Asukastupia on ympäri Kuopiota, mitä ne tarjoavat?

”Asukastuvat ovat avoimia kaikille. Karttulassa olemme avoinna arkisin klo 9–13. Voit tulla rupattelemaan ja tapaamaan toisia ihmisiä. Kahvin voi hörpätä jutustelun lomassa. Tarjolla on myös ilmainen internetyhteys ja tietokoneen käyttöön saa meiltä opastusta. Tilat ovat Kuopion kaupungin, Kuopion setlementti Puijola ry on asukastupien järjestäjä.”

Miten kyläläiset vaikuttivat asukastuvan saamiseen?

”Karttulassa oli ennen Jussin Tupa, joka toimi asukastuvan lailla. Kun liityttiin Kuopioon, kaupunki lakkautti Jussin Tuvan ohjaajien vähyyden vuoksi. Karttulalaiset järjestöt laittoivat anomuksia ja allekirjoitettuja adresseja kaupungin päättäjille, että asukastupa saataisiin takaisin, koska se koettiin tarpeelliseksi. Kun työtoiminta muutti uusiin tiloihin keskustaan, entiselle valtiontalolle, niin samalla virisi ajatus asukastuvasta saman katon alla.”

Työkeskus ja asukastupa tekevät yhteistyötä? Miten arki sujuu yhdessä?

”Työkeskus ja asukastupa toimivat samoissa tiloissa, joten yhteistyötä tehdään koko ajan. Työkeskuksen asiakkaat keittelevät asukastupalaisille kahvia ja leipovat tarjoiltavat. Työkeskuslaisista on todella mukavaa, kun kyläläiset tulevat jutustelemaan ja istuskelemaan. Se on sellaista luontevaa sosiaalista kanssakäymistä.”

Mitä on luvassa jatkossa?

”Nyt syksyllä on mm. yhteislauluhetki ja lokakuussa Elimet-yhdistyksen info-päivä eri sairauksista. Seurakunta käy pitämässä täällä joka toinen viikko torstaisin pienen hartaushetken. Suunnitteilla on myös SPR:n kanssa niin sanottu terveyspiste, joka olisi avoinna esim. kerran kuukaudessa.”

HANNA KARKKONEN