#silmätristissä ja Sanallista 22.2.2017

#silmätristissä-kuva: Tuija Hyttinen

Teksti: Raili Pursiainen

Yritetään rakastaa

Piispa Eero Huovinen sanoi aikoinaan luennollaan teologian opiskelijoille: ”Jos te luulette, että rakkaus on sitä, että katsotaan kuin kuolleet mullit toisiaan silmiin, te erehdytte.”  Seurasi luento Jumalan täydellisestä rakkaudesta, joka ilmeni erityisesti Vapahtajassamme Jeesuksessa Kristuksessa. Muistan, että hän kehotti lukemaan korinttolaiskirjeen 13. luvun ja laittamaan siihen rakkaus-sanan kohdalle oman etunimensä ja sitten miettimään, onnistuinko tänään.

Laskiaisena tuo kohta luetaan jumalanpalveluksessa. On lohdullista ajatella, että Jumala on rakkaus ja pystyy kaikkeen tähän, vaikka ihminen ei pystyisikään. Se ei saa estää meitä yrittämästä.

Kun lukee ja kuuntelee kaikkea sitä vihapuhetta ja törkyä, jota julkisesti toisista ihmisistä levitetään, ei tule mieleen, että siinäpäs toista rakastetaan. Tuntuu, että kaikkea saa sanoa, vaihtoehtoiset totuudet ovat yhtä päteviä kuin alkuperäiset. Pahan puhuminen on muotia – niin koululaisten, aikuisten ja jopa valtioiden johtajien taholta. On helpompi rakentaa muureja kuin suostua vuoropuheluun tai pyytää anteeksi.

Onko peli menetetty? Paastonaikana voisi päättää, että kieltäydyn halveksimasta toista minkään takia. Puhun hyvää, ojennan käteni ja pyydän ja annan anteeksi. Rakkaus ei ole täydellistä, mutta ainakin voi yrittää. Siksi, että Jumala on ensin rakastanut minua ja nyt on minun vuoroni rakastaa toisia ihmisiä.

RAILI PURSIAINEN
Järvi-Kuopion seurakunnan kappalainen

Laskiaissunnuntai

1. Korinttolaiskirje 13. luku

”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.”