Sisua ja innostusta

Teksti: Markku Hyvärinen

Tuomiokirkkoseurakunnan
seurakuntaneuvoston jäsen

Mielestäni tärkein ja vaativin ominaisuutemme on kyky käsitellä vastoinkäymisiä. Hienommin sanottuna puhutaan ihmisistä, joilla on hyvä resilienssi: he näkevät, että tämän päivän tappiossa on huomisen voiton siemenet.

He ovat joustavia ja luottavaisia. Heillä on kyky ottaa vastuuta, mutta samanaikaisesti etsiä ja ottaa vastaan apua muilta. Tämä vaatii tervettä itsetuntoa: minä olen riittävän hyvä, mutta tuo toinen voi olla jossakin asiassa parempi. Yhdessä olemme enemmän.

Vastoinkäymisten käsittely vaatii harjaantumista eli oikeankokoisia vastoinkäymisiä elämän eri vaiheissa. Riittävän isoja, että niistä voi oppia. Riittävän pieniä, ettei niiden alle muserru. Ilman nöyryyttä ja rukousta näistä ei kuitenkaan selviä.

Kaikki me tavoittelemme menestystä, jonka sisältö on erilainen eri ihmisille: elämä helpottuu, työ sujuu, taidanpa itsekin olla mukavampi. Mutta kenestäkään ei tule valmista yhdessä yössä – valmistelua tehdään koko elämän ajan. Tämä vaatii itsekuria, joka on toinen tärkeä lahjakkuuden muoto. Suomalaiset taitavat puhua sisusta. Ja kun saat jonkin asian toimimaan, toista ja monista se.

Menestymisen todellinen salaisuus on innostus. Sisäinen palo ja intohimo voittavat helposti lahjakkuuden.

”Innostus – sen sanon teille –

on paljon sukua ostereille.

Jos niit’ ei nauti tuoreeltaan,

ne pian kuivuu kokonaan.”

Kuka olisi uskonut ennen 1995 jääkiekon MM-kisoja, että Suomi voi voittaa maailmanmestaruuden. Siinäkin innostus ja sisu toivat tarvittavan viimeisen voitonpisaran. Tuntuu siltä, että maailmanmestaruus toi mukanaan koko yhteiskuntaan sitä innostusta ja sisua, jota vaadittiin lamasta selviämiseen.

Samaa innostusta tarvitsemme nytkin. Olen varma, että kyllä se meiltä löytyy! Ora et labora – rukoilemme ja teemme työtä.