Onko usko Jumalaan ihmisen valinta?

Onko usko Jumalaan ihmisen valinta?

Kuva Olli Viitaniemi

Puijon seurakunnan Miksi Jumala on piilossa? -keskustelusarjan päätti pohdinta uskon löytämisen vaikeudesta.

”Usko Jumalaan ei ole ihmiselle vaikeaa: se on mahdotonta.” Tällä Martti Lutherin tinkimättömällä ajatuksella pastori Teemu Voutilainen haastoi kuulijansa luterilaisen uskonymmärryksen aallonpituuksille Puijon pimenevässä syysillassa 30.9.

Puijon seurakunnan Miksi Jumala on piilossa? -keskustelusarja kokosi yhteen viitenä syyskuun maanantai-iltana 20–50 osallistujaa. Käsitellyt teemat Jumalan kätkeytyneisyydestä kolminaisuusopin koukeroihin saivat kiitosta vakiokävijöiltä. Konkareiden lisäksi paikalle sarjan päätöskerralla oli etsiytynyt myös ensikertalaisia, joita kiinnosti juuri aihe uskon löytämisen vaikeudesta.

Alustuksessaan Teemu Voutilainen vertasi langenneen ihmisen jumalasuhdetta vioittuneeseen tietoliikenneyhteyteen: toisten kirkkokuntien mukaan yhteys pätkii tai sen tehot ovat romahtaneet. Lutherin edustamaa tiukkaa kantaa voi sitä vastoin verrata tilanteeseen, jossa johto on tyystin irti seinästä ja langenneen yhteys Jumalaan sitä myöten poikki.

Ihminen ei omasta voimastaan kykene muuhun kuin toimeliaaseen tekohurskauteen, jolla hän pyrkii pätevöitymään Jumalan edessä sisäisen tyhjyytensä tunnustamisen sijaan.

Tähän tyhjyyteen Jumala voi kuitenkin lahjoittaa uskon, joka on osallisuutta Kristuksesta. Ihmisen uskonsuhde Jumalaan on Puijon papiston tuoreen tulokkaan mukaan Jumalan luomistyöhön vertautuva ihme, jossa Jumala luo tyhjästä aivan uuden todellisuuden.

Henki puhaltaa missä tahtoo

Verkkokuuntelua varten äänitettyä alustusta seurasi vilkas ryhmäkeskustelu, jonka purkamisessa erilaiset uskonnäkemykset nousivat omaäänisinä esiin. Keskustelu polveili aiheen ympärillä sivuten oman keskusteluiltansa ansaitsevia kysymyksiä uskon kokemuksellisuudesta, uudestisyntymisestä ja ihmisen tahdon vapaudesta.

Millaiseksi illan perusteella jäsentyivät langenneen ihmisen jumalauskon mahdollisuudet?

Käydyssä keskustelussa vastauksiksi kysymykseen kirkastuivat niin kastessa saatu uskon lahja, kotien kristillinen kasvatus, synnin syvyyden äärellä koettu armo kuin hengellinen herätys ja uudestisyntyminenkin.

”Tilaisuus toimi muistutuksena seurakunnan olemuksesta, jossa jokainen antaa jotakin ja yhdessä siitä muodostuu Kristuksen ruumis”, keskusteluun osallistunut Peter Sorjonen-Ward summasi illan antia.

Hänelle muistui käydyn keskustelun pohjalta mieleen Jeesuksen yölliset sanat Nikodemokselle: ”Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee”. Toinen kokee uskon hiljaisena huminana kirkonpenkissä, toiselle se on myrskyn tavoin tuleva herätyskokemus.

Toisinaan on tyytyminen kokemuksellisesti rutikuivaan aavikkotuulen huminaan.

Jatkoa Puijon pohdiskelevalle perinteelle

Puijon seurakunnassa on vahva maanantaisten keskusteluiltojen perinne, joissa keskustelua on vuoron perään alustanut kukin seurakunnan pappi. Eri teemoista pidettyjen keskustelusarjojen alustuksia voivat Puijon rinnettä kiipeämättömätkin kuunnella internetissä Tuotantoyksikkö Kantin verkkosivuilla.

Puijon pohdiskelevaan perinteeseen näyttäisi kotiutuneen hyvin Puijolla seurakuntapastorina kesäkuussa aloittanut siilinjärveläislähtöinen Teemu Voutilainen. Hiljattain vaimonsa ja parivuotiaiden kaksoslastensa kanssa Hämeenlinnasta Kuopioon muuttanut Voutilainen onnistui valottamaan hyvin Lutherin ajatuksia haastavasta aiheesta ja ohjaamaan käytyä keskustelua rakentavassa hengessä.

Illan päätteeksi tuore paimen lupasi laumalleen keskusteluiltojen jatkuvan jälleen ensi syksynä uusilla teemoilla.

Sitä odotellessa Puijon pohdiskelevaa syksyä jatkaa Peter Sorjonen-Wardin vetämä englanninkielinen uskon ja elämän kysymyksiin pureutuva keskustelupiiri keskiviikkoisin klo 18.30 23.10.–27.11, jossa mukana on myös Kari Kuula tai Pekka Niemelä.

Siinäpä on tarjolla hyvä mahdollisuus petrata kielitaitoa armollisessa seurassa kiinnostavien teemojen äärellä.

OLLI VIITANIEMI

Kuuntele luento Radio Kantista.

Koko keskustelusarjan etusivu Kantissa.