Väinämöinen loitsii ja messuaa

Väinämöinen loitsii ja messuaa

29.3.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Koko perheen koiramainen oopperatulkinta Kuopion kaupunginteatterissa johdattaa kaikenikäiset Kalevalan tunnelmiin.

Koirien Kalevala mukailee Mauri Kunnaksen lapsille dramatisoimaa, Elias Lönnrotin kokoaman kansalliseepos Kalevalan maailmaa.

Ensi-iltaan 1.4. tulevan esityksen ohjaa Virpi Rautsiala. Yhteistyössä teatterin kanssa ovat Savonia ammattikorkeakoulu, Kuopion Konservatorio ja Musti ja Mirri -eläinkauppa.

Koirien kansa kilpailee susien kanssa metsien kuninkuudesta, ja välissä asuu kissojen pieni heimo. Veijarimaisen sankaritarun Väinämöisen roolin alta löytyy Henri Tikkanen.

Miten Koirien Kalevala tuli ohjelmistoon?

”Uskon, että teoksen valinnassa on yhdistynyt monta vaikuttavaa tekijää; lasten tutustuttaminen oopperan maailmaan, Kuopion oopperaperinteen elvyttäminen sekä tietenkin Suomen 100-vuotisjuhlavuosi.”

Millainen prosessi tämä on, mikä on omaleimaista?

”Tämän teoksen valmistaminen on kuin minkä tahansa muun näyttämöllisen musiikkiteoksen. Hienoa ja omaleimaista tässä produktiossa on opiskelijoiden mahdollisuus päästä työskentelemään ammattilaisten kanssa, aidossa nykyaikaisessa esittävän taiteen työympäristössä.”

Millaista on esittää Väinämöistä?

”Väinämöisen ’saappaisiin’ on kyllä tavattoman pelottavaa, mutta myös jännittävää hypätä. Koirateema tuo esiin ehkä hieman höpsömmän Väinön kuin mistä Kalevalassa on totuttu lukemaan. Mutta kyllä Väinö tässäkin teoksessa yltyy loitsimaan ja messuamaan.”

Mitä Väinämöinen sanoisi nyt?

”Uskon, että Väinöllä olisi painava sana sanottavana yhteisöllisyyden, ihmisoikeuksien ja ennen kaikkea luonnonsuojelun puolesta Suomessa ja maailmalla. Niin, ja tietenkin hän toivottaisi onnea 100-vuotiaalle nuorukaiselle!”