Metsän rauha

Metsän rauha

29.3.2017

Minna Siikaniva

Olen elänyt suurimman osan elämästäni kaupungissa. Monta vuotta asuin hyvin lähellä Helsingin keskustaa. Äänimaisemaani kuuluivat ulkona raitiovaunujen äänet, hälytysajoneuvojen sireenit ja autojen jylinät. Sisällä asunnossani oli silti ihmeen hiljaista ja tunsin olevani turvassa vanhan 1930-luvulla rakennetun kivitalon suojassa.

Yllättäen metsä on ollut minulle melko pelottava paikka. Yhdessä elämänvaiheessani vietin paljon aikaa syrjäisellä mökillä metsän keskellä. Viikonloppuni oli pelastettu, kun naapurimökin koira tuli vierailulle. Siitä tiesin, että lähellä oli muita ihmisiä, vaikka en heitä nähnyt tai kuullut.

Kun muutin Kuopioon, toivoin, että saisin uudella tavalla kosketuksen luontoon. Olen viettänyt entistä enemmän aikaa metsässä vaellellen ja hiihtäen.

Enää minua ei pelota niin paljon. Metsä on rauhoittava paikka. Kesällä vihreys ja lintujen äänet korostuvat. Talvella luminen maisema on aivan erilainen. Alan ymmärtää niitä ihmisiä, jotka kertovat, että luonnossa he saavat parhaiten kosketuksen Jumalaan. Metsä kirkkoni olla saa, kuuluu tunnettu sanonta. Se esiintyy myös Immi Hellénin Paimenpoika-runossa, josta on tehty myös laulu. Suomalainen luonto on upea. Sen puhtautta, kauneutta ja hiljaisuutta kannattaa vaalia.

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin 3.3.2017, että Sipoon terveyskeskus on vienyt potilaita metsään. Potilaat kävivät opastetulla luontoretkellä useita kertoja. Kokemukset olivat niin rohkaisevia, että parhaillaan kootaan uutta ryhmää. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen alentaa muun muassa verenpainetta ja lihasjännitystä. Luonnossa ihminen jaksaa myös liikkua enemmän kuin muualla. Luonnonvalo puolestaan tukee luonnollista unirytmiä. Tärkeintä ovat ihmisten omat kokemukset luonnon myönteisistä vaikutuksista.

Paastonaika kutsuu meitä hiljentymään. Kokeilepa hiljentymistä tänä vuonna metsässä.

”Maat, metsät hiljenneinä
ja meret tyyntyneinä
kiittävät Jumalaa.
On laannut voima tuulten.
Vaikene puhe huulten,
vain sydän puhua nyt saa.”
Virsi 560:1