Uskon voi löytää uudelleen

22.2.2017

Minna Siikaniva

Kuva Esko Jämsä

Tuomasmessun perustajajäsen, rovasti ja Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen luennoi viime kuussa Alavassa aiheesta Kristinuskon sydän – Uskon voi löytää uudelleen. Hän myös saarnasi Tuomasmessussa.

Valtosen mukaan uusi globaali uskonpuhdistus haastaa meitä miettimään kristinuskon perustotuuksia uudelleen.

”Uskon uudistaminen on aina vaikeaa,
eikä Lutherkaan aikoinaan pääsyt helpolla. Uudistuminen pelottaa, mutta se vain tapahtuu, sitä ei voi tilata. Teologisesti taistelu on erityisesti kahden paradigman välillä. Nykyään ajatellaan enemmän, että usko on luottamusta Jumalaan, ei niinkään kirkon oppien kirjaimellisesti totena pitämistä.”

Hengellinen herääminen

Valtonen muistuttaa, että usko, toivo, rakkaus, myötätunto, kiitollisuus, anteeksiantavuus, ilo ja kunnioitus ovat kaikkien uskontojen yhteistä pääomaa.

”Tulevaisuudessa on tärkeää se, millä tavalla rakastamme ja palvelemme toisiamme. Jumala rakastaa luomaansa maailmaa ja ihmistä. Hän haluaa ihmiselle hyvää. Elämässä ja kuolemassa”, Valtonen painottaa.

Valtonen pohjasi sanomansa Marcus J. Borgin kirjaan Kristinuskon sydän, jonka Kari Kuula on kääntänyt. Kuulan mukaan Borg haluaa tuoda ajatukset enemmän tämänpuoleiseen ja konkreettisiin asioihin.

”Kaikki puhe Jumalasta on aina vertaus-
kuvallista. Jeesus on kuva, joka näyttää
minkälainen Jumala on. Yhteiskunnallinen uudistaminen ja eettisyys ovat tärkeitä.
Meidän on havahduttava yhä uudestaan
ja uudestaan tarkastelemaan omaa elämäämme. Joudumme heräämään hengel-
lisesti.”

Älä pelkää

Kirkkopyhän saarnan aiheena oli Jeesus auttaa hädässä.

”Jokainen meistä on kokenut elämässään myrskyn. Tilanteen, jossa taistelemme henkemme edestä. Se voi olla mitä vaan. Kuolettava sairaus. Tai avioero. Jotain sellaista, josta emme vaan tunnu selviävän”, Olli Valtonen aloitti saarnansa.

”Evankeliumeissa on ainakin kolme kertomusta siitä, miten Jeesus auttaa, kun myrsky nousee”, Valtonen jatkoi.

”Ensimmäinen on Matteukselta. Tuttu kertomus opetuslapsista, jotka joutuvat keskelle myrskyä. Jeesus on heidän kanssaan samassa veneessä ja nukkuu. Opetuslapset ovat kauhuissaan ja he päättivät herättää nukkuvan Jeesuksen. Hän nuhteli tuulta ja myrsky lakkasi. Se on kertomuksista onnellisin. Sitähän me Jeesukselta toivomme. Nuhtele tuulta, anna myrskyn lakata.”

”Päivän evankeliumi kertoo myös opetuslapsista myrskyssä. Jeesus ei ole heidän kanssaan veneessä. Opetuslapset ovat yksin ja omillaan. Tässä on yksinkertainen totuus. Vaikka meillä on Jumala turvanamme, meidän on pakko tehdä elämän myrskyissä oma osuutemme. Soutaa henkemme edestä ja tuntea myös pelkoa.”

”Ajattelen niitä myrskyjä, joihin elämä meidät heittää. Kriisejä, jotka tulevat suunnittelematta ja tilaamatta. Niissä jokainen tuntee olevansa yksin. Ja se voi tuntua pelottavalta.”

”Tärkeimmät asiat jokaisen on tehtävä itse. Kun sinulla on vaikeaa, Jeesus näkee. Mutta Jeesus haluaa antaa sinun taistella omat taistelusi. Hän ei välttämättä tee asioita sinulle helpoksi. Siinä, että joku näkee, on suurempi siunaus kuin ensin tulee ajatelleeksi.”

”Rukous on sitä, että keskitymme Jumalan läsnäoloon. Rukous on sitä, että odotamme hänen tulevan vierelle ja sanovan: Älä pelkää. Minä se vain olen.”

”Kolme asiaa omien kamppailuidemme keskelle: Jeesus näkee. Jeesus tulee. Jeesus auttaa”.