Hautajaiset antavat tilan surulle

25.1.2017

Teksti: Aarne Laukkanen ja Seija Kukkonen

Kuva: Seija Rytkönen

Hautaan siunaamisessa seurakunta saattaa vainajan viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanaan turvaten.

Omaisia tuetaan ja lohdutetaan kristillisellä toivolla. Hautaan siunattaessa julistetaan ylösnousemuksen varmuutta ja pelastusta Kristuksessa.

Pappi toimittaa kirkon jäsenen hautaan siunaamisen. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset sitä pyytävät ja pappi toteaa, että kirkolliseen hautaan siunaamiseen on perusteita. Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautausta.

Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän hautausmaille tulevien hautausten kaikki käytännön järjestelyt hoidetaan hauta- ja puistotoimistossa. Siunauspäiviä ovat torstai, perjantai ja lauantai, Järvi-Kuopiossa perjantai ja lauantai.

Hautaustoimistot huolehtivat arkun tai uurnan hankkimisesta, samoin vainajan kuljetuksesta. Lääkärin antama lupa hautaamiseen toimitetaan aina ennen hautausta tai tuhkausta, mutta hautausjärjestelyt voidaan aloittaa, vaikka lupa hautaamiseen viivästyy.

Mikäli vainajasta tarvitaan virkatodistus, se on saatavissa Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien keskusrekisteristä tai maistraatista.

Sanomakellot soitetaan Tuomiokirkossa perjantaisin klo 10. Muissa kirkoissa sanomakelloja soitetaan pyydettäessä. Järvi-Kuopiossa sekä Karttulan ja Maaningan alueella sanomakellojen soitosta sovitaan alueseurakunnan seurakuntamestarin kanssa.

Arkkuhautauksessa tarvitaan kuusi kantajaa. Vainajalle läheisimmät asettuvat arkun pääpuolelle, siunauksesta lähdettäessä takimmaisiksi.

Tuhkahautauksessa uurna voidaan haudata omaisten hallinnassa olevaan arkku- tai uurnahautaan. Tuhka on mahdollista kätkeä myös hautausmaiden muistolehtoihin tai sirottelualueelle. Papin voi pyytää mukaan myös uurnan maahan kätkemiseen.

Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntien tiloissa. Siunaava pappi osallistuu muistotilaisuuteen.

Vainajan ja hänen läheistensä puolesta rukoillaan oman seurakunnan kirkossa siunausta seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Vainajan nimi julkaistaan Kirkko ja koti -lehden kirkollisissa ilmoituksissa.