Elsa – hyväntekijä pilven reunalta

Elsa – hyväntekijä pilven reunalta

25.1.2017

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Vuonna 2007 kuollut Elsa Vartiainen teki eläessään testamenttirahaston ja vilkuttaa nyt Elsan kerholaisille pilven reunalta.

Kerhoihin kokoonnutaan Kaavin seurakuntakodilla, Luikonlahdessa ja Maarianvaarassa.

”Elsa oli hentoinen, pyyteetön ja lapseton nainen, joka ajatteli ensin muita ja sitten itseään”, kertoo diakonissa Pirjo Sonninen Kaavin alueseurakunnasta. Hän tunsi Elsan henkilökohtaisesti työnsä kautta.

Sonninen sanoo, että Elsa oli ihminen, joka teki kovaa työtä ja koki sotavuodet. Häntä kosketti myös yksinäisyys.

”Kun ihminen haluaa tehdä hyvää, ei hän toitota ja julista sitä. Elämän illassa Elsa teki päätöksen lahjoituksesta, ja kiitämme häntä sekä Jumalaa siitä. ”

Hyvinvointia ja virkistystä

Elsa Vartiainen määräsi testamentissaan osan omaisuudestaan Kaavin evankelis-luterilaiselle seurakunnalle. Määräyksenä oli rahojen käyttäminen rahaston kautta seurakunnan toiminta-alueella asuvien yksinäisten hyväksi. Varoja tulisi käyttää vanhusväestön hyvinvoinnin tukemiseen ja ensisijaisesti virkistystoimintaan. Määräyksenä oli myös testamentin tekijän ja suvun hautojen hoito.

”Kerhot rikastuttavat ja monipuolistavat alueseurakunnan vanhustyötä. Ilman lahjoitusta näin laajaa toimintaa ei pystyttäisi järjestämään”, Sonninen kertoo.

Marja-Leena Eskelinen on vakiokävijä kirkonkylän Elsan kerhossa.

”Tänne on mukava tulla, kun kerhopäivänä ei tarvitse laittaa ruokaa. Täällä tapaa tuttuja ja saa uusia ystäviä. Itsekin mietin, miten voisin olla samanlainen hyväntekijä kuin Elsa. ”

Mahdollisuus erilaisiin kohtaamisiin

Sonninen muistelee, että kerhotoiminta alkoi vuonna 2010. Kerhon ”alaikäraja” on 63 vuotta ja vanhin kävijä on 98-vuotias. Kerran kuukaudessa seurakuntatalolla olevassa kerhossa kävi alkujaan noin 60 henkilöä, nykyään siellä on yli 100 henkeä. Kylien kerhoissa vanhuksia käy vähemmän.

”Kerhopäivänä kirkonkylällä tarjotaan pitopalvelun emännän valmistama maksuton ruoka, hengellistä antia, tietoa ajankohtaisista asioista vierailijoiden myötä sekä mahdollisuus tavata toisia ikäihmisiä. Vapaaehtoiset auttavat kaikessa, joten iso kiitos heille!”

”Erityisen tärkeää on se, että myös niitä ikäihmisiä kohdataan, jotka eivät jaksa tai halua osallistua virkistystoimintaan. Elsa halusi, että vanhuksille annetaan mahdollisuus erilaisiin kohtaamisiin. Siksi teen kotikäyntejä Elsan kerhon nimissä työni ohella”, Sonninen painottaa.

Kahdella eurolla kirkkoon

Elsan rahaston avulla tehdään vuosittain myös kaksi retkeä, joissa on pieni omavastuu. Lisäksi vanhuksille tarjotaan kahdella eurolla kuljetusseteleitä, joilla voi matkustaa alueseurakunnan tilaisuuteen, kerhoon, kirkkoon tai kotiseuroihin. Eikä siinä kaikki.

”Konserttejakin järjestetään kirkossa ja palvelukeskuksella, jossa käydään vanhusten tervehdyskäynneillä vapaaehtoisten kanssa. Ikääntyneiden omaishoitajiakin muistetaan.”

Testamenttirahastossa on tarkka kirjanpito. Tilintarkastuksessa katsotaan, että rahat ovat menneet juuri siihen tarkoitukseen, mihin Elsa Vartiainen ne osoitti.