Toivon keidas keskellä ei mitään

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun työ pakolaisleireillä Jordaniassa
antaa monelle nuorelle toivon ja kohtuullisen elämän eväitä. Kotimaassakin Yhteisvastuukeräys torjuu tänä vuonna ihmiskauppaa.

"Kirkon Ulkomaanapu auttaa pakolaisia pysymään leireillä sen sijaan, että nämä lähtisivät vaaralliselle matkalle Eurooppaan”, kertoo Siilinjärven seurakunnan lähetyssihteeri Jenni Shakya.

Hän vieraili Ulkomaanavun yhteyshenkilönä Jordaniassa Azraqin pakolaisleirillä. Vierailu osoitti, mitä helmikuussa alkavalla Yhteisvastuukeräyksellä voidaan saada aikaiseksi.

Jordaniassa Ulkomaanapu toimii Za’atarin ja Azraqin pakolaisleireillä ja ammanilaisessa toimintakeskuksessa.

”Azraqin leiri on jaettu moneen alueeseen, joista yhdellä on Ulkomaanavun pieni oma alue, Siilinjärven torin kokoinen. Siellä muun muassa opetetaan englantia ja viljelyä sekä pidetään päiväkotia. Koska muualla leirin alueella ei saa viljellä eikä asuntoja saa koristella, Ulkomaanavun alue on oikea keidas erämaassa.”

Azraqin noin 35 000 asukkaan pakolaisleiri näyttää konttikylältä.

”Kontit ovat kesällä kuumia uuneja ja talvella kylmiä pakastimia. Niissä ei ole tarkoitus viihtyä pitkään, vaikka moni on asunut leirillä jo yli kaksi vuotta,” Shakya kuvailee.

Leirin perusväri on harmaa, jota vasten Ulkomaanavun alue erottuu joukosta.

”Se on väripilkku konkreettisesti ja kuvainnollisesti. Monelle se on täynnä elämää, mahdollisuuksia ja toivoa.”

Unelma todeksi

Ulkomaanapu järjestää pakolaisille vertaisryhmiä.

”Toiminta todella voimaannuttaa osallistujia”, Shakya painottaa ja kertoo tarinan yhdestä unelmasta.

”Eräs syyrialaismies oli lapsuudesta asti unelmoinut englannin opettajan työstä, mutta lähipiiri ei tukenut häntä. Nyt hän paettuaan kotimaastaan asuu pakolaisleirillä, on päässyt opettamaan englantia ja saa siitä palkkionkin. Tämä antaa miehelle toivoa tulevaisuuteen.”

Kirkon Ulkomaanavun pakolaistyö Jordaniassa auttaa noin 12−30-vuotiaita nuoria, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi.

Harrastusryhmissä, kuten jalkapalloilu-, valokuvaus- ja sirkuspajoissa, nuoret voivat purkaa traumojaan ja stressiään ja löytävät ilon. Ryhmissä oppii myös vuorovaikutus- ja ryhmätaitoja, englantia, IT-taitoja ja ammattitaitoja, joita myöhemmin elämässä tarvitaan.

Ulkomaanapu toimii tiiviissä yhteistyössä jordanialaisten ja pakolaisten kanssa.

”Olen vaikuttunut tästä työtavasta. Osa syyrialaispakolaisista saa Ulkomaanavun toimintapisteessä mahdollisuuden tehdä työtä, kuten opettaa. Ulkomaanapu toimii osallistujalähtöisesti: pakolaisnuoret itse suunnittelevat toimintaa, eikä mitään tehdä heille valmiiksi länsimaista käsin”, Jenni Shakya kuvaa.

Vuoden 2017 Yhteisvastuun ulkomaan kohteita ovat Kirkon Ulkomaanavun pakolaistyö Jordaniassa sekä nuorten rauhankasvatustyö Israelissa ja Palestiinalaisalueilla.

Ihmiskauppaa torjutaan Suomessakin

Suomessa keräysvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa.

Keräysvaroin muun muassa kehitetään tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä, vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan käytännön kriisiapua ja matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa.

Ihmiskaupalla tarkoitetaan pakkotyötä, seksityöhön tai rikoksiin pakottamista, pakkoavioliittoja, elinkauppaa ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin ajamista. Ihmiskauppa on rikos, jossa rikoksentekijä vaikuttaa uhrin päätöksentekokykyyn erehdyttämällä, alistamalla tai käyttämällä hyväksi uhrin asemaa ja saattaa uhrinsa hyväksikäytön kohteeksi.

Anna ajastasi Yhteisvastuulle!

Seurakunnissa kerätään Yhteisvastuuta monen vapaaehtoisen voimin. Kerääjiä kaivataan lisää niin kauppaliikkeisiin kuin kotioville. Ilmoittaudu oman seurakuntasi työntekijälle tai Vapaaehtoistyo.fi -sivustolla.

Voit osallistua myös seurakuntien Yhteisvastuu-tapahtumiin tai rahalahjoituksella verkossa www.yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuu 2017 käynnistyy koko maassa 5. helmikuuta.