Inspiraation lähde

Teksti: Anu Heikkinen

Kuva: Trond H. Trosdahl

Simon Livson, Suomen ylirabbiini

Juutalaisuus merkitsee minulle kuulumista johonkin.

Juutalaisuus on enemmän kuin uskonto, se on elämäntapa, joka koskettaa ihmistä syvästi. Uskomme Kaikkivaltiaaseen, joka haluaa parastamme ja on sekä Kuninkaamme että Isämme.

Usko antaa elämälleni tarkoituksen sekä tuo toivoa ja järjestystä elämääni. Se inspiroi minua olemaan parempi henkilö joka päivä. Se on elämän mittainen positiivinen haaste.

Olin aina enemmän tai vähemmän kytköksissä juutalaiseen kansaani. 22-vuotiaana palasin uskonnollisille juurilleni ja aloin noudattaa Tooran ohjesääntöjä. Tunsin kipinän vahvempana sisälläni ja seurasin sitä. Sain mahdollisuuden opiskella Israelissa vakavasti juutalaisuutta.

Juutalaisuudessa minulle on luovuttamattominta ajattelun syvyys, kärsivällisyys, rakkaus elämään sekä perhekeskeisyys.

Juutalaisuus toimii jokaisella elämän osa-alueella, niin ajattelussa kuin teoissa. Jos usko on autenttinen, sen voi huomata kaikessa mitä teen. Usko näkyy esimerkiksi siinä, mitä syön ja mitä siunauksia sanon ennen ja jälkeen syömisen, miten autan muita ihmisiä ja miten taistelen epäoikeudenmukaisuutta vastaan parhaani mukaan.

Toivon eläväni juutalaisesti kunnioittaen kaikkia ihmisiä ja luontoa yleisesti. Kunnioitan teoillani kaikkea sitä, mitä Jumala on minulle luonut ja suonut.

Vuoropuhelussa kristittyjen kanssa olen oppinut tiettyä spontaanisuutta rukoilemisessa. Meillä juutalaisilla kaikkeen on ohjeet ja säännöt, joten sellainen on joskus virkistävää. Myös se, että joku aidosti haluaa kuulla uskostani, on opettava kokemus.”