Usko näkyy valinnoissa

Teksti: Anu Heikkinen

Kuva: Trond H. Trosdahl

Sara Salmani, yrittäjä

Olen syntynyt shiiamuslimiperheeseen. Isäni on iranilainen, äitini suomalainen.

Meillä on aina ollut avoin ajattelutapa. Vanhempani opettivat islamia meille lapsille, mutta saimme itse tehdä omat valintamme. Halusin alkaa käyttää huivia, kun olin 10-vuotias.

Islam on minulle elämäntapa. Usko on sekä henkilökohtainen että näkyvä asia. Se näkyy arkipäivän valinnoissani. Esimerkiksi pukeudun ja syön islamin mukaan, enkä käytä alkoholia.

Uskonto tuli minulle aiempaa tärkeämmäksi, kun menin naimisiin nelisen vuotta sitten. Aloin ymmärtää monia asioita selkeämmin ja miettiä, mitä haluan elämältäni ja miten haluan kasvattaa tyttäreni.

Islam tuo tarkoituksen ja päämäärän elämääni. Se muistuttaa, mikä on oikeasti arvokasta. Tärkeintä islamissa on usko yhteen Jumalaan. Ihmiset asettavat usein Jumalan edelle esimerkiksi rahan tai vallanhimon ja käyttävät uskontoa väärin. Jumala on kuitenkin kaiken yläpuolella.

Minulle islam on suvaitsevainen uskonto, vaikka nykyään moni ei niin ajattele. Haluan, että pystymme elämään yhdessä toisin uskovien kanssa. Paras ystäväni on kristitty. Monesti toisella tavalla uskovan kanssa on helppo löytää yhteisymmärrys, koska molemmille usko on tärkeä. Oli ihanaa, kun lestadiolaiset sukulaiseni toivottivat Jumalan siunausta, kuten mekin.

Henkilökohtainen suhde Jumalaan on minulle tärkeä. Viiden päivittäisen rukoushetken lisäksi puhun paljon Jumalalle mielessäni, kiitän häntä ja kerron hänelle kaikki huoleni. Minulla on vahva usko siihen, että kaikella on tarkoituksensa ja että Jumalalla on parempi suunnitelma elämäni varalle.”