Vierauden tunne hälvenee kohtaamisissa

Vierauden tunne hälvenee kohtaamisissa

28.12.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Läsnäolon tiistaihin Alavalle ovat tulleet vieraiksi piirakkamiehet, irakilaiset turvapaikanhakijat Mehdi ja Ahmed.

"Kiitos Jumala, kun olemme saaneet heidät tänne. Ohjaa totuudellasi ja auta toimimaan lähimmäistemme parhaaksi. Johdata rauhaan ja iloon. Siunaa heitä”, sanoo alkuhartaudessa pastori Anna Väätäinen.

Seurakuntasalissa on naisia ja miehiä, vanhempaa ja nuorempaa. Yksinäisiäkin. Sekä uteliaita, sillä aluksi myytiin myös syksyn kuumia mediahittejä: irakilaisia Eufrat-lihapiirakoita ja Mesopotamia-kasvispiirakoita.

”Saisiko olla piirakka? Kolme euroa, olkaa huva!”

Kauppa käy ja irakilaispiirakoiden tekijät Mehdi ja Ahmed palvelevat iloisesti. Taustalla hyörii Jukka Antikainen. Miehet ovat rakkaudellisesti nimenneet hänet isäkseen, samoin kuin Jukan vaimon Elli-Maija Laaksamon äidikseen. Ahmedin oikea isä menehtyi sodassa, kun hän oli 3-vuotias.

Sydäntä ravistava arvomuutos

Ahmed ja Mehdi olivat aluksi Antikaiselle remonttiapuna. Lopulta Jukka ja Elli-Maija pyysivät heidät kotiinsa asumaan. Miesten tekemät irakilaispiirakat maistuivat ja pian Antikainen raivasi tietä piirakantekijöille, jotka halusivat leipoa herkkuja muillekin.

Antikainen kertoo, miten hyvän tekeminen muuttui omalla kohdalla sydäntä ravistavaksi arvomuutokseksi.

”Tunsin kirjailija Martti Lindqvistin, joka totesi minulle: Maailman pahuudelle et voi tehdä mitään, mutta niille, jotka kohtaat henkilökohtaisesti, voit tehdä jotain.”

”Tämä lause poksahti todeksi minun kohdallani juuri nyt – ja tällä tiellä ollaan. ”

Antikaisen mielestä piirakkatouhu antaa kuopiolaisille konkreettisen kanavan auttaa turvapaikanhakijoita.

”Ihmisiä puhuttelee maahanmuuttoviraston linja, Isisin toiminta ja Syyrian sota. Todellisuus on karu turvapaikanhakijalle, sillä ilman henkilötunnusta olet ”Mr Nobody” ja paperiton eli et voi perustaa vaikka yritystä. Vain veronmaksuun on oikeus. ”

Kaikilla sama Jumala

Mitä tuumivat kolmikymppiset muslimimiehet itse?

”Kirkko tekee minut onnelliseksi, kun saan myydä täällä piirakoita ja näen hymyileviä ihmisiä. Ajattelen, että kaikilla on sama Jumala. Täällä en ole näkymätön”, Mehdi iloitsee.

Hän lisää, että kirkon ulkopuolella valitettavasti näkee pahojakin ihmisiä ja on siitä surullinen. Suru muuttuu leikinlaskuksi, kun Ahmed kiusoittelee tuoretta suomalaisisäänsä Jukkaa.

”Emme varmasti jätä häntä, joten meillä täytyy olla toivoa tulevaisuudesta ja elämästä Kuopiossa!”

Mehdi sanoo, että kukaan ei tiedä, mitä Jumala tekee tulevaisuuden suhteen. Toivottavasti se on parempi kuin sodanruntelema menneisyys.

”Tarvitsemme yhteistä rukousta. ”

Eufrat-lihapiirakka ja Mesopotamia-kasvispiirakka on tehty irakilaisella reseptillä.

Pastori Anna Väätäinen muistuttaakin kristityn tehtävästä.

”Meidän tulee osoittaa lähimmäisenrakkautta ja vieraanvaraisuutta niille, jotka kristittynä kohtaamme – siitä riippumatta, mistä he tulevat. Nyt emme tee tätä tarpeeksi paljon kirkossamme. ”

Murretaan raja-aitoja

Läsnäolon tiistaissa ruokaillaan, rukoillaan ja yksinäisetkin kohtaavat. Diakoniatyöntekijä Sisko Laitisen toiveena on luoda yhteyttä monella tasolla ja murtaa raja-aitoja kuten Jeesus teki.

”Kun kohtaamme ihmisen kasvoista kasvoihin, niin vierauden tunne hälvenee. Voisimmeko löytää uusia polkuja kulkea ihmisten rinnalla? ”

Reijo Pitkänen huokailee Laitisen sanojen voimasta.

”Yksinäisyys sattuu, joten Sisko puhuu asiaa. Pitäisi saada sinkuillekin tilaisuuksia, sillä rattoisampi on, kun olisi kaveri. Hyvä, että täällä näkee turvapaikanhakijoita. Kun meillä kaikilla on samat säännöt, niin hyvin tulemme toimeen. ”