Kallaveden kirkko sykkii elämää

Kallaveden kirkko sykkii elämää

Kuva Teuvo Heiskanen

Kallaveden kirkon 30-vuotispäivää juhlitaan iloisin ja kiitollisin mielin.

Harva kirkko on yhtä täynnä elämää kuin Kuopion Jynkässä sijaitseva Kallaveden kirkko.

”Siellä on niin paljon toimintaa eri-ikäisille seurakuntalaisille, että vapaita aikoja on välillä hankala löytää”, Kallaveden seurakunnan nuorisotyönohjaaja ja kirkon historiikkia laatinut Marjukka Pakkala nauraa.

Mutta niin sen kuuluu ollakin. Jo kirkon suunnitteluvaiheessa oli selvää, että halutaan enemmän kuin pelkkä kirkollisten seremonioiden pitopaikka.

”Seurakunnan työntekijät saivat kertoa millaisia toiveita heillä on paikan suhteen ja millaista toimintaa siellä halutaan järjestää.”

Pakkalalla on harvinaisen läheinen suhde Kallaveden kirkkoon.

”Rakennuksen pääsuunnittelija oli isäni, Pertti Pakkala. Olen myös työskennellyt kirkossa lähes koko sen olemassa olon ajan, sillä aloitin nuorisotyössä vuonna -84.”

Vuosien haave toteutui

Pakkala kertoo, että ennen kirkon rakentamista Jynkän alueelle oli toivottu seurakuntakeskusta vuosikymmenten ajan.

”Keskustelu asiasta aktivoitui uudestaan 70-luvulla ja lopulta vuoden -80 lopussa kirkkovaltuusto teki rakentamispäätöksen.”

Alun perin kirkkoa kaavailtiin nykyisen tontin viereen, mutta suunnitelma muuttui.

”Kun rakentaminen aloitettiin huhtikuussa -82, se eteni vauhdilla. Peruskivi muurattiin saman vuoden kesäkuussa ja harjannostajaisia vietettiin marraskuussa.”

”Kirkko valmistui seuraavan vuoden elokuussa ja se vihittiin käyttöön 2. päivä lokakuuta.”

Valmistumisen jälkeen kirkkoon on tehty erinäisiäkin muutoksia. Seurakunta on vuosien saatossa kasvanut alueellisesti ja henkilömäärältään. Kirkkoon on pitänyt saada muun muassa lisätiloja työntekijöille.

”Viimeisimmät muutokset ovat tältä vuodelta, kun kirkkoa saneerattiin ja lisättiin toimistotiloja.”

Aihetta juhlaan

”Jotkut ovat vähän ihmetelleet, että pitääkö 30-vuotispäivää juhlia näin näyttävästi”, Pakkala kertoo.

”Miksi aina pitäisi odottaa vähintään sata vuotta, ennen kuin voi juhlia? On paljon ihmisiä, jotka ovat olleet mukana kirkon vaiheissa alusta pitäen. He ovat olleet hyvin ylpeitä voidessaan rakentaa uutta kirkkoa. Siksi on ihanaa, että he pääsevät nyt juhlistamaan pyöreitä vuosia.”

”Sitä paitsi ei ole mitenkään itsestään selvää, että meillä on kirkko, johon kokoontua. Siinäkin on jo aihetta juhlaan.”

Kirkon historiaan perehtyessään Pakkala on saanut useasti liikuttua.

”Minua on koskettanut se, millaisella pieteetillä kirkon suunnitteluun ja rakentamiseen suhtauduttiin. On käynyt hyvin selväksi, että kirkkoa todella odotettiin alueelle.”

”Erityisen vahvasti on tullut esille rovasti Juhani Kiisken kädenjälki. Hän teki paljon työtä sen eteen, että meillä on nyt tämä kirkko.”

Kirkolle juhlakantaatti

Kallaveden kirkon juhlassa kuullaan kanttori Richard Nichollsin tätä tilaisuutta varten säveltämä kantaatti. Se esitetään näyttävästi, sillä mukana ovat Kallaveden kirkko- ja seniorikuoro, Karttulan kirkkokuoro, käsikellokuoro Dolce, sekä Kallaveden lapsikuoro ja nuorten lauluryhmä.

”Ideana oli, että kantaatti olisi voimannäyte seurakuntamme vahvasta musiikkipuolesta”, Nicholls selvittää.

”Halusin tehdä jokaiselle kuorolle heidän oloisensa ja tasoisensa osion. Juttelin ensin muiden kanttoreiden kanssa, että mitä he ajatuksesta tykkäävät. Kaikki olivat innolla mukana.”

Sävellysvaiheessa Nichollsilla olikin monta palikkaa, joita pistää järjestykseen.

”Piti huomioida eri kuorojen tyylit ja vahvuudet. Sitten piti vielä miettiä miten kokonaisuus toimisi hyvin yhteen.”

”Minulle tämä oli ensimmäinen kerta, kun sävelsin käsikelloille. Konsultoinkin ensin Dolcen johtajaa Seppo Kirkistä, että mikä ylipäätään on käsikellokuorolle mahdollista.”

Nicholls tunnustaa hieman jännittävänsä kantaatin saamaa vastaanottoa.

”Toivon tietysti, että kuulijatkin saisivat siitä jotain sydämeensä.”

Kallaveden kirkon 30-vuotisjuhlamessu sunnuntaina 29.9. klo 10. Iltajuhla klo 18, ohjelmassa mm. juhlapuhe ja kantaattiesitys.

HELI HARING

Kirkot juhlivat

Kuopion seurakuntien alueella on loppuvuodesta juhlia monissa muissakin kirkoissa.

Katolisen kirkon käyttöön siirtyvä Männistön vanha kirkko täyttää tänä syksynä sata vuotta. Neulamäen kirkossa vietetään 20-vuotisjuhlaa lokakuun 20. päivä.

Kaavin kirkko puolestaan täyttää 30 vuotta ja alueseurakunta 360 vuotta. Juhlajumalanpalvelus pidetään jouluun 15. päivä.

Myös Siilinjärvellä päästään juhlimaan joulukuussa, kun kirkko täyttää 90 vuotta.