Asenteiden ja sanojen voima

Asenteiden ja sanojen voima

30.11.2016

Teksti: Päivi Heikkinen, Siilinjärven seurakunnan kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen

Suomalaisten elintaso on noussut ja elämä kaikkine teknisine vempaimineen tullut helpommaksi, mutta yhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut ja tyytymättömyytemme on lisääntynyt. Aggressiivisuuden lisääntyminen on näkynyt erityisesti viimeisen vuoden aikana, jolloin maahamme saapuneet turvapaikanhakijat ovat joutuneet mielenilmausten kohteiksi.

Onneksi yhteiskunnassamme on ollut myös vapaaehtoisia suomalaisia, jotka ovat olleet auttamassa kaukaa saapuneita lähimmäisiämme uuden elämän alkuun. Moni vapaaehtoinen työskentelee myös oman väestömme vähäosaisten auttamiseksi.

Hedonistinen arvomaailma, ”minulle kaikki heti” -asenteineen sekä aineellisen vaurauden ja korkean koulutuksen ihannointi kertovat yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Samanaikaisesti meidän on herättävä reaalimaailmaan, jossa vähenevillä resursseilla tulisi jokaiselle kansalaiselle taata ihmisarvoiset ja toimivat sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut.

Yhteiskunnassamme on myös vallalla vajeiden aalto. Piispa Irja Askola totesi taannoin lehtihaastattelussa tästä ilmiöstä: ”Suomen yleisin sana on vaje: puhutaan kestävyys-, turvallisuus- tai innovaatiovajeesta. Lista on pitkä. Kukin meistä on asettunut vajekuplan sisään, ja sieltä heitellään tikareita ja pelkolauseita.”

Mikä onkaan syvin pelkomme, joka keskusteluamme ohjaa? Milloin me saisimme ruuvattua keskusteluamme sanastollisesti positiivisempaan suuntaan? Milloin suuntaisimme ajatuksemme pois puutteesta ja olisimme enemmänkin kiitollisia kaikesta olemassa olevasta hyvästä?”