Aina paistoi aurinko

Aina paistoi aurinko

Kirkko ja koti -lehden satavuotiskiertueella juhli yli 2000 ihmistä.

Ruispuuroa voisilmän kera, ajatustenvaihtoa, pysähtymistä hetkeksi arjen keskelle. Kesän aikana Kirkko ja Koti –seurakuntalehden toimituksen väki jalkautui juhlimaan kaiken kansan keskelle hivelemällä makumuistoja, jotka erityisesti vanhalla väellä heräsivätkin: ”Viimeksi olen ruispuuroa syönyt 60 vuotta sitten” tai ”Äitivainaa keitti ruispuuroa sillä lailla, että jatkoi sitä perunoilla tai puolukoilla ja hyvvee se oel!”

Kiertue alkoi Järvi-Kuopion seurakunnista ja päättyi Kuopion torille. Kummallisesti tunnelma oli kuin lapsuuskesinä: aina paistoi aurinko.

Yhteensä 2000 puuroannosta jaettiin. Puuro keitettiin Kuopion Keskusseurakuntatalolla: emännät Sinikka Tiirikainen, Riitta Lohkoi ja Ulla Mykkänen nousivat pitkin kesää kukonlaulun aikaan hauduttamaan ja hämmentämään hitaasti kypsyvää ruispuuroa.

Hitaus. Hartaus. Hiljaisuus. Nämä ajatukset maustuivat puuroon, jota syödessä annettiin palautetta ja ideoita lehteen ja seurakunnalle yleensäkin:

”Ne sais ne kastetut ja kuolleet olla vähän isommalla räntillä. Kyllä se luettu lehti on, onnee vuan!”

Kiertueella jaettiin myös Sanna Ollikaisen ja Paula Remeksen suunnittelemaa satavuotisjuhlapeliä Jeesuksen vertauksista.

ULLA REMES