Kauneimmat Joululaulut – kuinka kaikki alkoi

Kauneimmat Joululaulut – kuinka kaikki alkoi

30.11.2016

Teksti: Henriika Lindroos

Kyseessä on yli neljäkymmentä vuotta vanha perinne Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien välillä.

Vuonna 1973 Lähetysseuran musiikkisihteeri Martti Kauppinen ja Hyvinkään seurakunnan kanttori Martti Heroja pohtivat, kuinka musiikin ilo ja Lähetystyön tukeminen voitaisiin yhdistää. Miehet tiesivät, että muutamissa seurakunnissa oli ollut joululauluiltoja ja päättivät kehittää ideaa eteenpäin.

Syntyi ajatus Kauneimmista Joululauluista, laulutapahtumasta, jossa yhteislaulu veisi joulutunnelmaan ja kolehti kerättäisiin Lähetysseuran tärkeälle työlle. Ensimmäisten iltojen ajankohdaksi valikoitui kirkkovuoden hiljaisin sunnuntai, kolmas adventti.

Ensimmäisestä adventista loppiaiseen

Ensimmäisenä vuonna 140 seurakuntaa osallistui Kauneimpien Joululaulujen järjestämiseen ja vihkoja painettiin 48 000 kappaletta. Nykyään tuo hiljainen kolmas adventti on yksi kirkkovuoden kiireisimmistä ja jotta kaikki halukkaat ehtisivät laulamaan, soivat Kauneimmat Joululaulut ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Tänä päivänä vihkoja painetaan vuosittain noin 800 000 kappaletta ja arviot kävijämääristä liikkuvat miljoonassa. Kauneimmat Joululaulut keräävät Lähetysseuran ulkomaantyöhön vuosittain noin miljoona euroa.

Tämän vuoden Kauneimmat Joululaulut soivat maailman unohdetuille lapsille. Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka ovat orpoja tai elävät muuten vailla riittävää turvaa. Lähetysseura työskentelee 30 maassa lasten ja perheiden hyväksi kouluttamalla, tukemalla terveydenhuoltoa ja parantamalla perheiden toimeentulomahdollisuuksia.

Suosituimmat laulut

Vuosittain Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla on joululauluäänestys. Tätä äänestystä on vuodesta toiseen hallinnut yksi joululaulu: Sydämeeni joulun teen. Muita suomalaisten kestosuosikkeja ovat esimerkiksi Varpunen jouluaamuna, Tulkoon joulu, Sylvian joululaulu ja Maa on niin kaunis.

Vihkon laulut valitaan jo alkuvuodesta. Koska tilaa vihkossa on rajatusti ja suosikkeja on paljon, vuosittain vaihtuu puolisen tusinaa laulua. Mukaan pyritään ottamaan myös uutuuksia, joita ei aiemmin vihkossa ole ollut. Tämän joulun uutuudet ovat espoolaisen muskariopettaja Eeva-Maria Nyyssösen Kolme hienoa herraa ja ilmajokelaisen kanttori Heini Kantola-Katajan Tähtilaulu.

Valintoja koordinoi Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminnan koordinaattori Päivi Mattila. Hän kokoaa kanttoreista ja muusikoista koostuvan raadin, joka keskustelee lauluvalinnoista. Valintoihin vaikuttavat esimerkiksi laulun vaikeustaso, pituus, julkaisulupien hinnat. Valinnoissa pyritään myös huomioimaan niin lapset kuin varttuneemmatkin laulajat. Valintoja tehdessä kuunnellaan lauluäänestyksen tuloksia sekä muuta kävijöiltä ja seurakunnilta saatua palautetta.

Verkkosivuilla voi äänestää, antaa lahjan unohdetuille lapsille ja katsoa kartasta missä on itselle sopivin laulutapahtuma.

www.kauneimmatjoululaulut.fi