Pohjolaisen Elämänpuu -reliefi julkistettiin ensimmäisenä adventtina

30.11.2016

Teksti: Minna Siikaniva

Kuvat: Tuija Hyttinen

Kuvataiteilija Pauno Pohjolainen on suunnittelut Kallaveden kirkon kirkkosalin ja aulan väliselle seinälle koko seinän suuruisen teoksen Elämänpuu -reliefin.

Pauno Pohjolainen tuo taiteessaan esille kristinuskon sisältöjä ennakkoluulottomasti. Hän on toistuvasti tutkinut teoksissaan myös kristinuskon keskeisintä symbolia, ristiä. Pohjolaisen taiteessa on piirteitä myös varhaiskristillisestä muotokielestä ja ikonitaiteesta.

Pauno Pohjolainen on tehnyt lukuisia julkisia teoksia, sekä koti että ulkomailla ja hänet tunnetaan myös monista sakraaliteoksistaan. Pohjolainen käyttää teosten materiaalina muun muassa puuta, värimassoja, läpikuultavaa hartsia ja metallia. Elämänpuu -reliefi on valmistettu puusta ja siinä on käytetty kuparia ja väriä.

Teos ilmentää elämän kiertokulkua

Taideteos julkistettiin juhlavasti Richard Nichollsin soittaessa Sibeliuksen ”Kuusi” –sävelmän.

Elämänpuu –teoksen sisällöllä olen halunnut liittää teoksen osaksi Kallaveden kirkon arkkitehtuuria ja aulan toiminnallisuutta. Se rajaa muutoin melko neutraalia kirkkosalin ja aulan ilmettä,” kuvailee Pohjolainen.

”Teoksella olen halunnut ilmentää elämän kiertokulkua kirkkokansan maailmassa. Uuden elämän syntyä, kastetta kirkkaine väreineen ja myöhemmin sadon kypsymistä, ihmiselämän ehtoopuolta ja vainajan siunaamista”, kertoo Pohjolainen.

Kallaveden seurakunnan kirkkoherra Matti Pentikäinen oli erittäin tyytyväinen teokseen.

”Kirkon aula muuttui seurakuntalaisten arvoiseksi eli arvokkaaksi. Teos tuo väriä kokonaisuuteen. On hyvä, että Elämänpuu –reliefin näkee heti ovella sisään tullessaan”.

Arkkitehti Kaisu Vasara oli myös tyytyväinen kokonaisuuteen.

”Itselleni teos saa aikaan mielikuvan kesäpäivästä ja siitä, kun katsoo auringon valon välkettä puiden lomasta”, kuvailee Vasara.

Seurakuntalaiset olivat ihastuneita taideteokseen. Erityisesti Elämänpuun värikkyydestä pidettiin.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi vuoden 2015 tunnustuspalkinnon kuvataiteilija Pauno Pohjolaiselle. Lisäksi hän on saanut muun muassa Ars Fennica -palkinnon vuonna 1997 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2005.

Suosituimmat kirkkopyhät sijoittuvat edelleen joulun aikaan

Kallaveden kirkkoon oli kokoontunut noin 400 seurakuntalaista aloittamaan uuden kirkkovuoden ensimmäisenä adventtina, laulamaan Hoosiannaa sekä uusia virsiä. Virsikirjan lisävihko otettiin virallisesti käyttöön ensimmäisenä adventtina kaikissa kirkoissa.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Jantusen mielestä uudet virret olivat hyviä ja helposti laulettavia.

”Näin ei aina ole uusien hengellisten laulujen kohdalla”, Jantunen totesi.

Christiane Halme tyttärensä Mathildan kanssa kertoi käyvänsä kirkossa noin kerran kuussa.

”Minusta on tärkeää siirtää perinteitä lapsille ja haluan, että kirkko tulee heille tutuksi. Meillä on kotona otettu esille adventtikranssi ja sytytämme myös ensimmäisen adventtikynttilän yhdessä. Hoosianna kuulostaa joka vuosi yhtä ihanalta”, kertoo Halme.

Jouluaaton jumalanpalvelukset ja hartaudet ovat pitäneet pintansa ylivoimaisesti suosituimpina kirkollisina tilaisuuksina. Vuonna 2015 kirkkojen jouluaaton tilaisuuksiin osallistui yli 320 000 ihmistä, mikä on lähes kolme kertaa enemmän kuin seuraavaksi suosituimpana kirkkopyhänä – ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Vuonna 2015 ensimmäisenä adventtisunnuntaina kirkossa kävi yli 120 000 henkilöä. Joulunajan muina pyhinä kirkossa käytiin eniten joulupäivän sekä jouluyön tilaisuuksissa.

Kirkossakäynnit tilastoidaan joka neljäs vuosi. Viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2015 ja ne on julkaistu osana Kirkon nelivuotiskertomusta vuosilta 2012–2015.