Mitä sitten, kun rysähtää?

Mitä sitten, kun rysähtää?

30.11.2016

Juuso Happonen

Mitä USA:n presidentti Barack Obama ajatteli, kun vaalitulos oli muuta, kuin mitä odotti ja minkä puolesta oli ottanut voimakkaasti kantaa?  Yhdysvaltojen politiikan ymmärtäminen on viisaiden puuhaa. En väitä ymmärtäväni sitä. Nostan esiin Obaman tavan suhtautua asiaan. Mitä hän kertoi lapsilleen, kun ihmiset järjestivät mielenosoituksia ja koko Valkoisen talon väki oli allapäin?

Hän kertoi, että yhteiskunnat ja kulttuurit ovat todella monimutkaisia, olemme inhimillisiä olentoja, jotka käyttäytyvät yllättävästi. Ja että tehtävä kunnon kansalaisena on jatkuvasti taistella sen edestä, että ihmisiä kohdellaan kunnioituksella ja ymmärryksellä.

Pitää valmistautua siihen, että milloin tahansa tulee takapakkia.  Siinä vaiheessa katsotaan isompaa kuvaa ja aletaan miettiä, miten jatkettaisiin, että asiat muuttuisivat parempaan suuntaan.

Vaalikampanjan aikana Obama puhui, että jos Trump voittaa, kaikki hyvät saavutukset valuvat ”viemäristä alas”. Kun The New Yorkerin toimittaja kysyi: ”Vieläkö uskotte näin käyvän?”, hän naurahti ja vastasi: ”En enää, vaikka se mahdollisuus on aina olemassa.”

Hän sanoo ymmärtäneensä, että asiat eivät muutu nopeasti, vaikka presidentti tekisi mitä tahansa. Liittovaltion hallinto on hidas kuin lentotukialus. Obama luottaa siihen, että hallinnossa olevat juutalaiset, kristityt, muslimit, uskonnottomat, veteraanit, sotilaat, merivoimien väki, alkuperäiset ja maahan muuttaneet moninaiset virkamiehet pitävät kiinni hyvistä toimintamalleista ja amerikkalaisista arvoista, vaikka presidentti vaihtuu.

Minulle Barack Obama näyttäytyy suurena yhteisöllisenä valmentajana sanoessaan kaiken riippuvan siitä, kuinka ristiriitatilanteissa on osattu vahvistaa ihmisluontomme ”parempaa puolta” ja kuinka pidetään se ihmisluonnon ”susi” kurissa. Se vahvistuu, mitä ruokitaan. Tulevaisuudessa Obama sanoo keskittyvänsä vaimonsa kanssa luomaan oppimisalustoja, jotka valmentavat, voimistavat ja verkostoivat seuraavaa johtajien sukupolvea.

Hän sanoo olleensa aina innostunut, kun tavalliset ihmiset osallistuvat, liittyvät yhteen ja ajavat hyviä asioita yhteiskunnassa. Yhdessä tavoitteellisesti tekemällä tapahtuu hyviä muutoksia.

Kirjoitin aikoinaan Facebookiin, että tämän presidentin haluaisin tavata. Edelleen inspiroidun hänen ajatuksistaan, jotka luovat uutta ja parempaa tulevaisuutta koko ihmiskunnalle – ei vain yhdelle puolueelle, kansanosalle tai rodullisesti puhtaalle kansakunnalle.