Sanallista 26.10.2016

26.10.2016

Teksti: Mikko Huhtala, Järvi-Kuopion seurakunnan kappalainen

Maalliset asiat

Paavali, tärkeä julistaja ja alkukristittyjen johtaja, ei voinut hänkään irtautua maallisista asioista. Monesti luostareissa käytyäni olen seurannut munkkeja ja nunnia, jotka askartelevat luostarin töissä maallisten asioiden parissa. Seurakuntiemme työntekijöistä lähes puolet toimii kiinteistöjen, talouden ja hallinnon tehtävissä.

Jyrkkä jako pahoihin maallisiin ja hyviin hengellisiin tehtäviin ei ole mahdollista. Keneen Paavalin ankarat sanat osuvat? Sinuunko, joka hyvin syöneenä ja juoneena nukut pyhäaamuna pitkään kunnes vääntäydyt auton rattiin ja ajat ostoskeskukseen viettämään aikaa shoppaillen. En usko, että Paavali tarkoitti vain sinua tai ketä tahansa meitä, joilla kaikenlaiset materiaaliset tarpeet pyörivät päivittäin mielessä.

Parhaimmillaan Paavalin sanat pysäyttävät sinut, joka ajattelet pelkästään maallisia asioita. Jossain elämäntilanteessa voit huomata kuinka vatsan täyttäminen ei syrjäytä hengellisen elämän tarpeita eivätkä asema tai rikkaudet tuota pysyvää kunniaa.

Pysäyttävää on myös se, että Paavali kutsuu kirjeensä vastaanottajia ilokseen ja kunniaseppeleekseen. Olisiko tämän kaltaisessa lähimmäisen kohtaamisessa taivaan kansalaisuuden yksi tärkeimmistä sisällöistä? Eipä siinä siis ole mitään pahaa, jos tekee työtä maallisten tehtävien parissa. Mutta jos maalliset asiat asettuvat Jumalan asemaan, on kuin eläisi ”ristin vihollisena”.

Kahden valtakunnan kansalaisena
Fil. 3: 17–4: 1

Noudattakaa minun antamaani esimerkkiä, veljet, ja ottakaa oppia niistä, jotka elävät meidän tavallamme. Olenhan usein sanonut teille ja nyt sanon aivan itkien, että monet elävät Kristuksen ristin vihollisina. Heidän loppunsa on kadotus. Vatsa on heidän jumalansa ja häpeä heidän kunniansa, ja he ajattelevat vain maallisia asioita.

Mutta me olemme taivaan kansalaisia, ja taivaasta me odotamme pelastajaksi Herraa Jeesusta Kristusta. Hän muuttaa meidän ruumiimme tästä alennustilasta oman kirkastuneen ruumiinsa kaltaiseksi voimallaan, jolla hän kykenee alistamaan valtaansa kaiken.

Rakkaat ja kaivatut veljeni, te minun iloni ja kunniaseppeleeni, pysykää siis horjumatta Herran yhteydessä, rakkaat ystävät!