Musiikki on tie toiseen maailmaan

Musiikki on tie toiseen maailmaan

26.10.2016

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Phoebe Qassisin haaveena on opettaa musiikkia lapsille kotikirkossa ja koulussa Länsirannan Beit Jalassa.

Betlehemin yliopistossa musiikinopettajaksi opiskeleva Phoebe Qassis omaksuu tieto-taitoa Kuopiosta.

Palestiinalaisalueilla Länsirannalla musiikki ja taide merkitsevät lapsille ja nuorille kanavaa, jolla stressi vähentyy ja ajatukset siirtyvät pois levottomasta tilanteesta. Laulaminen ja soittaminen avaavatkin tien toiseen maailmaan.

”Meillä ei ole tarpeeksi hyviä musiikinopettajia eikä päiväkoti-ikäisille ole tarjolla musiikinopetusta. Siksi haluan valmistua erittäin hyväksi musiikinopettajaksi”, arabikristitty Phoebe kertoo.

Haaveena lasten musiikkiryhmä

Evankelis-luterilaisen kirkon Talitha Kumi -koulussa Beit Jalan kylässä oppilaina on sekä kristittyjä että muslimeita. Phoeben haaveena on perustaa 4–5 -vuotiaille oma musiikkiryhmä.

Hänen mielestään lapset, jotka ovat pienenä opiskelleet musiikkia, ymmärtävät vanhempana musiikin merkityksen elämässään ja myös kirkossa. Musiikki voi olla rauhan välittäjäkin.

”Kolmen kuukauden jakso Kuopiossa on hyvin tärkeä opinnoilleni. Saan opiskella pianon-, huilun- ja urkujensoittoa sekä oppia etenkin pienten lasten musiikkikasvatusta. Sitä opettaa minulle Annukka Knuuttila, joka on Kuopion konservatorion musiikkileikkikoulun opettaja.”

Phoeben vierailun mahdollistaa kirkkomusiikin kehityshanke Suomen Lähetysseuran, Kuopion hiippakunnan ja Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon kesken.

Lounaalle naapuriin

Nuori nainen käy myös Kuopion hiippakunnan seurakunnissa kertomassa elämästä arabikristittynä ja laulamassa arabiankielisiä lauluja. Huomasipa hän pienen virheen virsikirjan lisävihkossakin, jossa on palestiinalainen sävelmä.

Vuosi sitten samantyyppisellä vierailulla Länsirannalla kävi Puijon seurakunnan kanttori Joona Saraste, joka on yksi Phoeben tutoreista Kuopiossa. Toinen on Rosa Rautio Kuopion konservatoriosta.

”Olen saanut paljon ystäviä. Naapurin rouva yllätti iloisesti, kun kutsui minut maistelemaan palestiinalaisruokia. Sain vierailukutsun Itä-Suomen yliopistoonkin”, Phoebe kiittelee kuopiolaisten vieraanvaraisuutta.

Risti kaulassa suojaa

Betlehemin yliopiston opiskelijana Phoebe on tottunut monikulttuurisuuteen ja uskontojen vuoropuheluun, sillä yliopistossa opiskelee kristittyjä ja muslimeita. Ympärillä käydään kamppailua maanomistuksesta israelilaisten ja palestiinalaisten kesken, mutta yliopiston kampuksella nuoret elävät rauhassa.

”Kampuksella istumme ja juttelemme niin kulttuurista kuin uskonnostakin. Vertailemme jumalakäsityksiä eri uskonnoissa ja pohdimme, kuinka rukoilemme. ”

”Kristittynä koen, että kaulassa oleva ristini suojaa minua. Jumala antaa minulle kaiken, mitä tarvitsen, sillä Hän asuu sydämessäni. ”

Phoebe kertoo, miten hän risti kaulassa pääsee muurin tarkastuspisteellä menemään rauhallisesti Jerusalemiin ja takaisin. Toki kiusaamistakin välillä ilmenee.

Soittotaitoisia kaivataan

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisella kirkolla on Betlehemin ympäristössä kolme seurakuntaa ja noin 2000 arabikristittyä. Lähi-idän konfliktin vuoksi kristittyjä on muuttanut ulkomaille ja soittotaitoisten määrä kirkossa on vähentynyt.

”Kun haluamme ylistää Herraa, niin soitamme ja laulamme Hänelle. Aina tarvitaan kuitenkin johtaja, jotta yhteislaulu sujuu. Kirkossa on paljon laulajia. Varsinkin vanhemmat ihmiset laulavat hyvin ja kovaa sekä korkeita virsisovituksia. ”

”Meillä on runsaasti soittimia, sillä kirkossa soitetaan paljon. Tarvitsisimme vielä seurakuntalaisia, jotka osaisivat soittaa eri instrumentteja. Musiikilla luodaan ylistämisen lisäksi hyvä tunnelma kirkkoon.”

Kanteletta ei kuulla sikäläisessä kirkossa, sillä kantelemusiikki on tarkoitettu häihin, konsertteihin ja juhliin.

”Täällä onkin ihana kuunnella kanteleen soittoa”, Phoebe kehuu.

Lue uutinen kumppanuussopimuksesta Kuopion hiippakunta, Lähetysseura ja Jordanian ja Pyhän maan ev.lut. kirkko (Lähetysseura 2014)

Lue Joona Sarasteen blogia Länsirannalta syksyltä 2015

Lue lisää Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkko (in english)