Minun kirkkoni on ihmistä lähellä

Minun kirkkoni on ihmistä lähellä

26.10.2016

Minna Siikaniva

Kuopion seurakunnat julkaisee Minun kirkkoni -videoita, joissa kuvataan seurakuntalaisia, vapaaehtoistyöntekijöitä sekä työntekijöitä arjen ja elämän keskellä.

Videot tuottaa Yle Kantti ja ne jaetaan Kuopion ev.lut. seurakuntien YouTube-kanavalla. Ensimmäisessä videossa on kuvattu Alavan seurakunnan pastori Anu Kivirantaa. Hän osallistui Liikenneturvan ja poliisin yhteisiin heijastinpartioihin, jotka auttoivat ihmisiä aamuliikenteessä näkymään. Kirkko haluaa olla mukana ihmisten elämässä ja jalkautuu entistä enemmän sinne, missä ihmiset jo ovat eli kaduille ja toreille.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto vietti syyskokoustaan Kuopiossa. Oli huomiota herättävä näky, kun katolinen isä Gabriel saapui paikalle valkoisessa viitassaan. Ortodoksipiispa Leo puolestaan kertoi, että ihmiset lähestyvät häntä paljon helpommin virka-asun ollessa päällä. Luterilaiset papit eivät kovin helposti erotu ihmisjoukosta. Paitsi ehkä silloin, kun heitä kokoontui Kuopioon synodaalikokoukseen kerralla yli 300.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka Arkki saattaa taas saada tilat, kun Diakoniakeskus muuttaa Vuorikadulle. Kirkon työntekijät haluavat olla ihmisten tavoitettavissa. Ota yhteyttä oman seurakuntasi työntekijään, kun kaipaat keskustelukumppania. Kysymykset tai ongelmat voivat olla miltä elämänalueelta tahansa.

Sairaalasielunhoito on sairaalassa ja hoitolaitoksissa tapahtuvaa auttamista. Perheneuvonnassa selvitetään parisuhteeseen ja perheeseen liittyviä kysymyksiä. Diakoniakeskus tarjoaa apua ja tukea erityisryhmille. Kirkon keskusteluapua on tarjolla Palvelevan puhelimen, Palvelevan chatin, Palvelevan netin ja Palvelevan kirjeen myötä. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä.

Kirkko osoittaa tukeaan myös muilla tavoin. Osa kirkoista niin Suomessa kuin maailmallakin soittivat saattokelloja Aleppon uhreille. Näin tehtiin myös Kuopion seurakuntien kirkoissa. Saattokellot soivat 24.10. asti, jolloin oli YK:n päivä sekä rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Aloite saattokellojen soittamiseen lähti Helsingin Kallion seurakunnasta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat soittavat kellojaan näin laajasti myötätunnon eleenä kansainvälisessä kriisitilanteessa.