Hautausmaat ympäristöystävällisemmiksi

Hautausmaat ympäristöystävällisemmiksi

26.10.2016

Teksti ja kuva: Minna Siikaniva

Hautauskäytössä olevien hautausmaiden pinta-ala on yhteensä 80 hehtaaria. Kaatopaikalle toimitetaan vuodessa noin 166 tonnia sekajätettä. Se vastaa neljää täysperävaunurekkaa. Jätemaksut ovat noin 40 000 euroa/vuosi.

Keskustan hautausmailta otetaan talteen hoitotöistä syntyvä biojäte. Tämä kompostoidaan Ison hautausmaan varikkoalueella ja toimitetaan kolmen vuoden kompostoinnin jälkeen nurmikkomultana takaisin hautaus­maalle.

Isolla hautausmaalla on ollut mahdollista lajitella jätteet jo 20 vuotta seka- ja biojätteisiin. Hautausmaalla järjestettiin jätteiden lajittelukokeilu. Kokeilun tuloksena havaittiin, että jätteet on järkevä lajitella kahdella tavalla: sekajäte energiaksi ja metallit omaan astiaansa. Kuluvan syksyn aikana uusitaan hautausmailla oleviin jäteastioihin uudet tarrat.

Jätteiden lajittelu energiajätteeksi ja metallijätteiden keräyspisteiden lisääminen eivät aiheuta lisäkustannuksia.

Suomen lipun väriset kukkaistutukset

Snellmanin puoleiseen Tuomiokirkon puistoon istutetaan Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Suomen lipun kuvion muotoiset ja väriset kukkaistutukset valkoisilla ja sinisillä krookuksilla ja niiden jälkeen muilla sinivalkoisilla kukilla. Sankaripuistossa on ollut jo yli 10 vuoden ajan kesällä kesäkukat Suomen lipun väreillä ja perinne tulee jatkumaan.

Itsenäisyyspäivänä sytytetään kynttilälyhtyjä

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymällä on yhteensä viisi erillistä sankarihautausmaata ja yhdeksän sankarihauta-aluetta käytössä olevien hautausmaiden yhteydessä. Niihin on haudattu 2 287 sankarivainajaa. Sankarihautausmaiden ja alueiden kunnossapidosta ja kustannuksista vastaa seurakuntayhtymä. Kaavin ja Karttulan sotaveteraanijärjestöt sytyttävät itsenäisyyspäivänä haudoille kynttilälyhtyjä. Mikäli veteraanijärjestöt ovat suunnittelemassa uusia hankintoja, niistä pitäisi ilmoittaa etukäteen hauta- ja puistotoimiston puistopäällikkö Aarne Laukkaselle.