Yhdessä olemmme enemän

28.9.2016

Markku Hyvärinen

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen

Ihmiselle tunteet ovat tärkeämpiä kuin asia-argumentit. Vanhustyön jäsentäminen edellyttää kokonaisuuden hahmottamista. Yhtä kaikki – tuleeko ikäihminen seurakunnassa huomioiduksi yksilönä? Sanotaan, että kokeakseen kuuluvansa johonkin yhteisöön, ihminen tarvitsee vähintään 10 kontaktia tähän yhteisöön. Ajattelen, että niiden tulisi olla vuorovaikutteisia kontakteja. Ei esimerkiksi riitä, että Kirkko ja koti -lehti kolahtaa vuoden aikana kymmenkunta kertaa postiluukusta.

Hieno näyttö vastuuhenkilöiden halusta ja kyvystä saada ihmiset liikkeelle ovat muun muassa ”Tuomiokirkko tanssii ja soi” ja muut viikoittaiset tapahtumat. Toiminnan tarjonnasta ei totisesti ole puutetta, mutta meidän täytyisi pystyä ottamaan vielä askel pitemmälle: miten saamme näihin aktiviteetteihin mukaan ne, jotka eivät oma-aloitteisesti rohkene/jaksa/pysty lähtemään mukaan?

Miten löydämme ne, jotka kaipaavat kanssakulkijaa? Tässä olisi myös seurakunnan jäsenille tekemisen paikka: lähteä seuraksi, tarjota kuljetusapua, innostaa ja kannustaa mukaan! Seuraava kerta on aina helpompi, kun ensimmäisen kerran kynnys on ylitetty.

Olisiko meillä jokaisella rohkeutta kääntää kysymys toisin päin? Mitä MINÄ voin tarjota kirkolle ja seurakunnalle?

Ei seurakunta ole NE vaan ME. Toiminta syntyy yhdessä tekemällä.

Kirkko ja seurakunta ovat jotakin enemmän kuin pelkkä palveluorganisaatio ja toiminnalle välttämättömät työntekijät - jota se myös toki on. Viime kädessä saamme juuri sellaisen seurakunnan kuin itse teemme. Kirkon täytyy vain kysyä – ”Mitä SINÄ tahtoisit tehdä seurakunnassa, mitä tahtoisit seurakunnassa olla?”

Osaamista varmasti on. Pitää vain etsiä kanava, jota kautta kysyntä ja tarjonta löytävät toisensa. Yhdessä olemme enemmän.