Hiljaisuuden viljelyn termit tutuiksi

Hiljaisuuden viljelyn termit tutuiksi

Kuva Tuija Hyttinen

Hiljaisuuden retriitti merkitsee sananmukaisesti ’vetäytymistä’ arjesta hiljaisuuteen. Paripäiväisen retriitin aikana ei alun jälkeen puhuta. Päivää rytmittävät säännölliset rukoushetket eli hetkipalvelukset.

Siilinjärven seurakunta järjestää hiljaisuuden retriitin (täynnä) 4.-6.10. Ruokoniemessä Sirpa Ylikotilan ohjaamana.

Teemaretriitti on tietyn teeman varaan rakennettu retriitti.

Järvi-Kuopion seurakunta järjestää Aholansaaressa retriitin Siionin virsin 25.–27.10.2013. Ohjaajina diakonissa Eeva Väätäinen ja rovasti Pentti Simojoki. Ilmoittautumiset 21.10. mennessä Aholansaareen, 050 4641 000. Lisätietoja Eeva Väätäinen, 040 488 8676.

Ignatiaaninen retriitti eli kahdeksanpäiväinen ohjattu retriitti poikkeaa tavallisesta retriitistä pituutensa lisäksi siinä, että jokainen osallistuja tapaa päivittäin oman henkilökohtaisen ohjaajansa.

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on periaatteeltaan ignatiaaninen retriitti, jonka kesto on kuitenkin ainoastaan 3-4 päivää.

Arkipäivän retriitti on hengellisen ohjauksen prosessi, joka koostuu itsenäisistä Raamatun mietiskelyharjoituksista sekä sarjasta kahdenkeskisiä tapaamisia hengellisen ohjaajan kanssa.

Kuopiossa ti 1.10. – ti 8.10. Aloitusmessu ti 1.10.klo 17.30 Tuomiokirkon kappelissa, jossa myös retriitti päättyy ti 8.10. klo 17.30 messuun. Ilmoittautuminen Raija Luomanperä, 040 4848 248. Lisätietoja Sisko Laitinen, 040 4848 326.

Hengellisen matkakumppanuuden ryhmä on pienryhmä, jossa hiljaisuudessa rukousmietiskellään kulloistakin Raamatun tekstiä jonka jälkeen jokainen saa luottamuksellisesti jakaa omat ajatuksensa tekstin äärellä ilman, että kenenkään puheita kommentoidaan. Lisätietoja diakoni Hanna Rasa, 040 4848 372.

Hiljaisuuden talo oli Kuopion kirkkopäivillä Vanhassa pappilassa toiminut hiljentymisen ja hengellisyyden hoitamisen paikka. Kaikille avoin suunnitteluilta toiminnan uusista suunnista, ke 25.9. klo 17 Vanhassa pappilassa.

Hiljaisuuden messu on Taizé-laulujen ja hiljaisuuden varaan rakentuva viikkomessu Tuomiokirkossa keskiviikkoisin noin kerran kuussa klo 18. Tulevia hiljaisuuden messuja: 25.9., 23.10., 20.11. ja 18.12.

Hiljainen rukouslaulu on keskiaikaiseen laulutekniikkaan perustuva tapa rukoilla. Puijon kirkolla on kokoontunut hiljaisen rukouslaulun ryhmä. Lisätietoja Tiina Taskinen-Viinikainen, 050 411 7328.

Hiljaisuuden Ystävät ry on vuonna 1986 perustettu yhdistys, joka edistää hiljaisuuden viljelyä ja retriittitoimintaa muun muassa kouluttamalla retriitinohjaajia.

OLLI VIITANIEMI