Sukellus Tutkijoiden yöhön

28.9.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Tulevana perjantaina, 30. syyskuuta, vietetään Kuopiossa Tutkijoiden yö -tapahtumaa.

Kyseessä on EU:n tuella järjestettävä tempaus, johon osallistuu samana päivänä yli kolmesataa kaupunkia ympäri Eurooppaa. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa teemaan liittyvää ohjelmaa Kuopion lisäksi myös Joensuussa ja Savonlinnassa.

Mitä tapahtuu Tutkijoiden yönä Kuopiossa, Itä-Suomen yliopiston tiedottaja
Ulla Kaltiala?

”Elokuvateatteri Scalan ylimmässä kerroksessa on non-stop ohjelmaa. Luvassa on tutkimukseen ja terveyteen liittyviä testejä, pelejä ja esittelyjä, tutkijoiden pitämiä tiedetuokioita, tiedesarjakuvaa ja lapsille myös Nallesairaala ja -apteekki. Ilta huipentuu talk-showhun, jossa tutkijapersoonat pääsevät esille. Tapahtuman juontaa uutisankkuri Piia Pasanen.”

Miksi yliopisto halusi mukaan tapahtumaan?

”Tämä on oiva tilaisuus tuoda esille kiinnostavaa tutkimustietoa suurelle yleisölle. Haluamme samalla osoittaa, ettei tieteen tekeminen ole mitään kuivakkaa ja ilotonta puuhaa, vaan sen parissa voi myös viihtyä.”

Kenelle Tutkijoiden yö on suunnattu?

”Aivan kaikille ja kaikenikäisille. Aiheita on laidasta laitaan – jokaiselle jotakin. Esillä on muun muassa terveyteen, lääkkeiden käyttöön, ympäristömyrkkyihin ja ilmanlaatuun liittyvää tutkimusta, ja talk-showssa yhtenä teemana on elämänlaadun vaaliminen. Tapahtuma on maksuton. Talk-showhun kannattaa tulla hyvissä ajoin, että saa varmasti istumapaikan salista.”

Mitä tapahtumalta toivotaan?

”Toivomme, että ihmiset saavat innostavia kokemuksia ja uutta tietoa. Hienoa olisi, jos etenkin nuoret kävijät löytäisivät itseään kiinnostavan alan ja kenties kiinnostuisivat myös tutkijan työstä. Tavoitteena on tuoda esille myös, että tiede on pohjimmiltaan hyvin lähellä arkielämää ja tutkijatkin aivan tavallisia ihmisiä, joilla on kiinnostavaa kerrottavaa.”

Tutkijoiden yö -tapahtuma 30.9. klo 16 alkaen elokuvateatteri Scalassa, Ajurinkatu 16. Talk-show klo 18.30.