Kirkko rakentuu seurakuntalaisistaan

Kirkko rakentuu seurakuntalaisistaan

28.9.2016

Minna Siikaniva

Näihin aikoihin seurakunnissa pakerretaan toimintasuunnitelmien ja budjettien parissa. Kirkon luottamushenkilöt ja johtajat ovat pohtineet tulevaisuutta. Keskusteluiden ytimessä on, mihin väheneviä resursseja ja rahoja kannattaa kohdentaa, ja kuinka paljon kiinteistöjä meillä on varaa ylläpitää.

Kaikissa keskusteluissa nousee yleensä esiin seurakuntalaisten aktiivisuuden lisääminen. Heitä kaivattaisiin sekä osallistumaan tilaisuuksiin että toimimaan vapaaehtoisina.

Tutkimusten mukaan monille seurakuntalaisille riittää se, että he tietävät kirkon tekevän hyvää työtä, auttavan vähempiosaisia ja hoitavan ammattitaitoisesti erilaisia toimituksia kuten hautaan siunaamisia, kasteita ja vihkimisiä. Heistä on myös mukava käydä silloin tällöin kirkossa – lähinnä pääsiäisenä ja jouluna. Kirkon lapsi- ja nuorisotyötä arvostetaan.

On myös joukko seurakuntalaisia, jotka kaipaisivat lisäksi enemmän yhteisöllisyyttä, harrastuspiirejä, urheilua, sinkkutapahtumia ja muita aktiviteetteja. Näitäkin kirkko järjestää, mutta valitettavan moni ei saa niistä tietoa tai uskalla lähteä mukaan.

Tiedotamme tapahtumista ja muista uutisista muun muassa Kirkko ja koti -lehdessä, verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, maksetuissa ilmoituksissa, kausiesitteissä sekä seurakuntien uutiskirjeissä. Aktiiviseurakuntalaiset saavat hyvin tietoa, mutta vähemmän aktiivisia tieto ei valitettavasti tavoita. Seurakuntalehti saatetaan heittää suoraan roskiin ja verkossa ei surffailla kirkon sivuilla.

Teetimme elokuussa tutkimuksen säännöllisestä maksetusta ilmoittelustamme maakuntalehdessä. Pienestä koosta huolimatta ilmoitus huomataan hyvin ja se koetaan positiivisena. Avointen kysymysten vastaukset paljastivat, että tietoa seurakuntien monipuolisesta tapahtumatarjonnasta on riittävästi. Usein tapahtumiin ei vain tule lähdettyä.

Tulevaisuudessa seurakunnat profiloituvat enemmän seurakuntalaisten mukaan. Toimintaa on mahdollista suunnitella enemmän tarvelähtöisesti ja esimerkiksi jumalanpalvelukset voivat olla seurakunnissa eri aikoihin. Näinhän toki tehdään jo nyt, mutta suuntaus näyttäisi olevan entistä enemmän monipuolistuvaan suuntaan. Minkälainen on sinun unelmiesi seurakunta? Mikä saisi sinut osallistumaan?

Palautetta voi antaa suoraan seurakunnille tai verkkosivujen kautta www.kuopionseurakunnat.fi/palaute tai **@**