Ilmojen halki käy etsijän tie

Ilmojen halki käy etsijän tie

28.9.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Vapaaehtoiseen lentoetsintään tarvitaan motivaatiota ja auttamishalua. Ja hieman myös korkean paikan sietokykyä sekä yhteistyötaitoja.

"Kun ilmaelementtiin tottuu, on nautinto olla ilmassa, ja samalla auttaa viranomaisia tärkeässä tehtävässä. Jäin itse tähän vapaaehtoistyöhön koukkuun reilu vuosi sitten”, kertoo Suomen Lentopelastusseuran vapaaehtoinen lentoetsijä Risto Lappalainen Kuopion Lentäjistä.

Kuopion Lentäjät järjestää vapaaehtoisille lentoetsijöille kurssin syksyn aikana. Lentoetsintä on Suomen Lentopelastusseuran (SLPS) järjestämää vapaaehtoista pelastus- ja etsintätoimintaa.

Kurssilla pääsee ilmaan

”Lentopelastusseura toimii jäsenyhdistyksiensä kautta. Sillä on noin 40 jäsenyhdistystä eri puolilla maata ja noin 20 aktiivista tukikohtaa. Kuopion Lentäjät ry vastaa Rissalassa sijaitsevan tukikohdan päivystystoiminnasta sekä koulutuksesta ja harjoituksista. Se koordinoi myös vapaaehtoisten lentoetsijöiden kursseja”, sanoo Kuopion Lentäjien ja Suomen Lentopelastusseuran kouluttaja, kapteeni evp. Seppo Koivisto.

Kurssille pääsee jo 17-vuotiaana, etsintätehtäviin pienkoneeseen 18-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, jos vain kunto, näkö ja terveys ovat riittävän hyvät.

Jos kurssin käy syksyllä, seuraavana vuonna pääsee jo päivystäjärinkiin. Kurssi kestää muutamia päiviä ja on maksuton. Kun kurssi on käyty, tukikohtapäällikkö tekee varallaololistat ja lähettää vapaaehtoiselle tekstiviestin, kun häntä tarvitaan tehtäviin.

Lappalainen toteaa, että kurssilla tehdään jo harjoituslentoja, joten etsintää pääsee kokeilemaan ennen tositoimia. Koneessa pitää pystyä olemaan kerralla noin 2–3 tuntia, sillä ilmassa ei ole ”parkkipaikkoja”.

Etsintäkausi on pääsääntöisesti keväästä syksyyn. Tehtäviin kuuluvat määrämuotoiset palovalvontalennot, savuhavaintojen tarkistuslennot sekä viranomaisen pyytämä henkilöetsintä. Lappalaisen mielestä lentoetsintää käytetään turhan vähän, sillä pienkoneesta näkee jopa jäniksen jäljet, kun silmä harjaantuu etsintätehtäviin.

Nuoria ja naisia kaivataan

”Auttamisen halu, kaunis Suomi ja kiehtovat tilanteet, joissa joutuu pistämään itsensä likoon”, kertoo motiiveistaan 73-vuotias Lappalainen.

”Itselleni merkittävin tähänastinen tehtävä oli kesän alussa palovalvontalento, jossa ensimmäisenä havaintona oli valvottu poltto. Sitten näimme toiset savut. Tuli oli jo hyvässä vauhdissa 10 aarin alueella. Annoimme hälytyksen ja jäimme valmistelemaan reittiä palokunnalle. Silloin tuli itselleni vahvistus, että lentoetsijän homma ei ole turhaa.”

”Kesällä oli myös onnistunut etsintälento, jossa pelastettiin ihmishenki.”

”Kun kulo- tai metsäpalovaroitus on voimassa ja tietty paloindeksi alueella ylitetään, Kuopion Lentäjät lentävät parin tunnin mittaisia palovalvontalentoja, joiden toimintasäde on noin 100 kilometriä Kuopiosta”, Lappalainen selvittää.

Hän tuumii, että syksyn aikana saattaa olla enemmän lentoja, sillä säämerkit viittaavat kuivaan ja lämpimään kauteen.

”Etenkin nuoria kaivattaisiin toimintaan mukaan. Jos joku nuorista mielii ilmailun pariin töihin, niin tätä kautta pääsee edullisesti ja helposti tutustumaan alaan.”

Samaa toivoo myös Koivisto, joka on ollut mukana toiminnassa pitkään. Hän kaipailee toimintaan myös tukijoita ja lahjoittajia, sillä pienkoneiden ylläpito ei ole ilmaista. Viranomaisten pyytämät ja määrittämät valvonta- ja etsintälennot kustantaa Sisäministeriö.

”Porukka alkaa ikääntyä, joten tarvitsisimme vapaaehtoisiksi uusia voimia. Nämä tehtävät sopivat erinomaisesti myös naisille, sillä he ovat usein tunnollisempia kuin miehet. Myös lentäjät ovat tervetulleita mukaan, kun lentolupakirja on kunnossa ja lentäjällä tarpeeksi kokemusta”.

”Itselläni suurin motiivi on halu auttaa. Ilmailu kiehtoo edelleen, sillä se on ollut ammattinakin. Jos hälytys tulee kello 4 aamulla, niin tuntuu suorastaan mukavalle lähteä vapaaehtoistyöhön”, myhäilee Koivisto, jonka omalla vapaaehtoisuralla on ollut muun muassa viisi onnistunutta henkilöetsintää.

Värikästä päälle

Kuopion Lentäjien tukikohta on valtakunnallisesti hyvin aktiivinen. Vuonna 2015 Suomessa lennettiin viranomaisten pyynnöstä 21 etsintälentoa, joista Kuopion Lentäjät operoi melkein puolet. Kuopiossa onkin noin 40 vapaaehtoismiehistön jäsentä, joista ohjaajia viitisentoista. Muut toimivat lentoetsijöinä sekä tehtävänjohtajina.

Syksyn tullen etsitään taas eksyneitä marjastajia ja sienestäjiä monin eri tavoin. Seppo Koivisto ja Risto Lappalainen muistuttavat, miten metsään lähtiessään kannattaa pukeutua.

”Kun lähdet metsään, niin laita päällesi mahdollisimman kirkkaat ja värikkäät vaatteet. Silloin sinut on helpompi löytää, jos satut eksymään”, miehet kehottavat.

Eksyneen kannattaa mennä myös mahdollisimman aukealle paikalle, jotta hänet on helpompi havaita etsinnöissä.

• Suomen Lentopelastusseura (SLPS) on 2006 perustettu valtakunnallinen, viranomaisten avuksi luotu vapaaehtoisen etsintä- ja valvontalentotoiminnan kattojärjestö.
  • Seuran päätehtävänä on kouluttaa ja koordinoida vapaaehtoisia viranomaistoimia tukevaan etsintä- ja palolentotoimintaan.

• Seuraava kurssi järjestetään 29.10.2016. Tarkempia tietoja voi kysyä Seppo Koivistolta p. 0400 912 508 tai Risto Lappalaiselta p. 0400 272 414.