Sanallista 31.8.2016

31.8.2016

Salla Tyrväinen, Männistön seurakunnan pastori

Jumalan huolenpito

Huolettomuuden evankeliumi! Kutsu lepoon ja luottamukseen Nasaretin paljasjalkaiselta Vaeltajalta!

Nyt ei ole kyse muurahaisen ja heinäsirkan välisestä erosta työmoraalissa. On kyse siitä, että vastuista ja huolista huolimatta voi vaeltaa luottavaisesti. On kyse siitä, että vaatimuksia voi suhteellistaa ja jopa karsia. On kyse siitä, että adrenaliinin piiskaamat hermot saavat luvan lepoon.

Vadstenalaisessa pyhiinvaellusperinteessä on ollut seitsemän keskeistä sanaa ja arvoa: vapaus, yksinkertaisuus, hitaus, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys. Kullekin sanalle on symboli.

Huolettomuuden symboli on hattu. Hattu suojaa auringon paahteelta sekä viimalta. Helle ja routa polttavat vuoroin, mutta kristitty saa olla niiden keskellä suojassa. Jumala on lähelläsi. Myös muille, Jumalan käsinä ja korvina toimiville, voit keventää sydäntäsi ja pyytää apua.

Rukoushelminauhan huolettomuuden helmi on puolestaan sininen: taivaan väri ja Neitsyt Marian viitan väri. Levon lähde voi olla kodin rauhassa, luonnon helmassa, ehtoollispöydässä tai vaikka ihminen, joka välittää sinulle rauhan ja levon.

Työn ja kuormien uuvuttamille lepo ja huolettomuus ei koita vain vapaapäivinä tai lomilla, vaan on mahdollista löytää arjen keskellä. Läsnäolo alkaa siitä, kun huolehtiminen lakkaa. Samalla elämänilo ja elämävoima elpyvät. Elämä on tässä ja nyt.

Jumalan huolenpito

Matt. 6:25-34

Jeesus sanoo:
”Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte.

Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne.

Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.

Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”