Naurua laulun lomassa

Naurua laulun lomassa

31.8.2016

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Syksyn tullen kannattaa katsoa, mihin seurakunnan kuoroon voisi liittyä. Olisiko se vaikka 14–19-vuotiaille tarkoitettu KNOT?

"Yhdessä oleminen on meille tosi tärkeää. Kuorossamme on vahvasti mukana sosiaalinen puoli”, kertoo Kallaveden seurakunnan kanttori ja KNOT-kuoron johtaja Richard Nicholls.

”Meillä on hauskaa, vaikka hauskanpidon ohella laulaminen onkin kovaa työtä.”

Naurua kuoroharjoituksissa kuulemma kuuluukin melkein yhtä paljon kuin laulua.

”Kuorolaisille on tarjolla pientä syötävää ennen harjoituksia, koska suurin osa tulee Petosen seurakuntatalolle suoraan koulusta. Nuoret tapaavat kuorolaulun ohella toisiaan vapaamuotoisesti. ”

Tärkeä osa nuorisotyötä

Kuoron nimilyhenne KNOT tarkoittaa suomeksi solmua. Nuorella kuorolla on kuitenkin monta nimeä, joten kuoronjohtaja toteaa olevan sen ”Kallaveden Nuorisokuoro On Tämä” ja kuoron nuoret tarjoavat nauraen selitykseksi ”Koska Nuotit Ovat Turhia”.

Kuoro syntyi, kun viime syksynä tarvittiin laulajia nuorille suunnattuun messuun. Nicholls teki kyselykierrosta ja nappasi nuoria yksi kerrallaan kuoroon.

Koska nuoret olivat innostuneita laulamaan uudemmankin kerran, kuoron toiminta jatkui. Lokakuussa oli esiintyminen messussa ja Kauneimmat joululaulut vielä joulun alla. Helmikuussa oltiin jo harjoitusleirillä, ja kevätkaudella kuoro lauloi messujen lisäksi nuorten ahtikirkossa, riparikirkoissa, lähetysrallissa ja kevätjuhlassa.

”Kuoro on yksi osa Kallaveden seurakunnan nuorisotyötä ja työskentelemme yhdessä sen eteen. Kuoroa kehitetään nuorisotyöntekijöiden kanssa, sillä olen saanut paljon tukea muun muassa Marjukka Pakkalalta, Jari Alaselta ja Petteri Hämäläiseltä”, Nicholls kertoo.

”KNOT-kuoron toiminta liittyykin laajempaan tavoitteeseen: kuoron ja muun muassa Ps5M-bändin kautta voidaan tukea ja vahvistaa seurakunnan nuorisotyön musiikkiosaamista nuorten keskuudessa muun muassa leireillä ja nuorten illoissa. ”

Dumle-patukalla laulamaan

14-vuotias Tom Räsänen on ollut kuorossa mukana melkein sen syntyajoista lähtien eli viime syksystä. Hän ei ollut aiemmin laulanut missään, joten kokemus kuorolaulusta oli hänelle uusi. Hän virnistelee, että kuoronjohtaja Nicholls nappasi hänet mukaan Dumle-patukan avulla. Kuorossa onkin olemassa kaverikutsuhaaste: houkuttele kaveri mukaan ja molemmat saavat palkinnoksi Dumle-patukan!

”Tämän kautta on tullut jotain tekemistä viikolle. Kuorossa oleminen on hauskaa ja tästä nauttii. Ja täällä voi laulaa, vaikka välillä laulaa hieman nuotin vierestäkin”, Räsänen hymyilee.

Räsänen on ollut kuoron harjoitusleirillä ja useissa esiintymisissä.

”Kuoron harjoitukset pidetään kerran viikossa. Kuka tahansa 14–19-vuotias nuori voi liittyä kuoroon, jos on intoa ja halua laulaa. Tällä hetkellä kuorossa on 26 aktiivista jäsentä, mutta monia muitakin on ollut mukana vuoden aikana”, Nicholls summaa.

KNOT-kuorolla on oma logo, jonka nuoret ovat itse suunnitelleet.

Jouluksi oma levy

KNOT-kuoro laulaa tällä hetkellä Nichollsin tekemiä omia sävellyksiä, hänen sovituksiaan Punaisesta laulukirjasta, negrospirituaaleja ja jonkin verran lauluja myös englanniksi. Kuoro on vuoden aikana kehittynyt huimasti, sillä tavoitteena on tehdä tulevaksi jouluksi ”Laulava joulukortti” -levy ja saada siitä tuloja vuonna 2018 tehtävälle ulkomaanmatkalle.

”Musiikillisina tavoitteina on syventää ja monipuolistaa ohjelmaamme, kehittää äänenkäyttöä ja saada vielä kuoroomme lisää laulajia mukaan”, Nicholls kannustaa kaikkia laulamisesta kiinnostuneita.

”Yksi tärkeä aspekti tässä KNOT-kuorossa vielä on: antaa nuorille itselleen vastuuta toiminnassa. He ovat säestäneet itse kappaleissa, ja suunnittelevat nyt johdollani tuota Laulavaa joulukorttia.”