Ramlal toteutti unelmansa

Ramlal toteutti unelmansa

31.8.2016

Teksti ja kuva: Pia Sahi Sousa

Ramlal Chepang on syntynyt vammaisena. Kylän parantaja kehotti vanhempia viemään vastasyntyneen pojan viidakkoon.

Vanhemmat eivät uskaltaneet vastustaa parantajaa ja veivät vauvan viidakkoon. Kahden päivän kuluttua he menivät katsomaan, miten lapselle oli käynyt. Poika oli vanhempien ihmeeksi elossa. He ottivat lapsen takaisin kotiin ja ruokkivat häntä vuohenmaidolla.

Ramlal ei ole koskaan pystynyt kävelemään, vaan hän liikkuu käsillään maata pitkin. Hän on taitava myös kiipeämään käsillään. Ramlal olikin päivät hedelmäpuissa ja auttoi vanhempiaan ajamaan apinat pois hedelmien kimpusta. Häntä rohkaistiin hakemaan valtiolta vammaiselle ihmisille kuuluva punainen kortti. Sen avulla Ramlal saa nyt vammaisrahaa kymmenen euroa kuussa. Ramlal hakee neljän kuukauden rahat kerralla, sillä matka kestää yhteen suuntaan noin neljä tuntia.

Ramlalia tuettiin ja rohkaistiin toteuttamaan oma unelmansa. Hän perustikin kaupan, ja tienaa kuukaudessa nyt noin 25 euroa. Hän myös asuu pienessä kaupassaan.

Välillä Ramlal kiipeää kaupan lähellä olevaan puuhun soittamaan vanhemmilleen ja veljelleen, koska puhelimelle tarvittavaa kenttää ei alhaalla maassa ole. Veli toimittaa hänelle polkupyörällä kerran viikossa tavaroita kauppaan myytäväksi. Maantieltä on kaupalle noin kahden tunnin vaikeakulkuinen matka. Polku mutkittelee viidakon halki ylä- ja alamäkien sekä joen ylityksien kautta kylään.

Ramlal on nykyisin kristitty ja hänen isänsä on pastori. Ramlalin kasvot säteilevät valoa ja iloa. Hänellä on ihmisarvo ja työ, jolla hän elättää itsensä ja avustaa vanhempiaan.