Sanallista 29.6.2016

Teemu Voutlainen

Puijon seurakunnan pastori

Etiikan korkeushyppyä

Kesä on urheilua täynnä. Parhaillaan jalkapallossa kamppaillaan Euroopan mestaruudesta. Pian urheilun ystäviä hemmotellaan huipputason yleisurheilulla. Kesä huipentuu Rion järjestyksessään 28. kesäolympialaisiin.

Olympiamotto citius, altius, fortius (nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) on lainaus dominikaanipappi Henri Didonin puheesta koulun urheilukilpailun avajaisseremoniassa vuodelta 1881. Motto ei Didonin puheessa viitannut vain atleettisiin ominaisuuksiin, vaan myös eettiseen kilvoitteluun. Puhetta kuulemassa sattui olemaan tulevan kansainvälisen olympiakomitean perustaja Pierre de Coubert. Hän adoptoi moton olympialiikkeelle vuonna 1894.

Kovista suorituksista puhutaan myös sunnuntain evankeliumissa. Jeesus nostaa moraalin riman ennätyskorkeuteen: ”Ellette noudata Jumalan tahtoa paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” Edelleen Jeesus nostaa vaatimustasoa: rimaa ei tiputa vain väärät teot tai tekemättä jättämiset. Rima tipahtaa pelkästä ajatuksen voimasta.

Jeesuksen sanat masentavat. Onko pelimme pelattu? Onneksi ei, sillä ”se mikä on ihmiselle mahdotonta, on Jumalalle mahdollista”. Jeesus ei vain täyttänyt täydellisesti Jumalan tahtoa, vaan myös kuoli ristillä ja sovitti syntimme – kaikki rimanalituksemme. Kristus on voittomme salaisuus – hän on meille ”citius, altius, fortius”.

Rakkauden laki. Matt. 5: 20–30

Jeesus sanoi:

”Minä sanon teille: ellette te noudata

Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’

Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion.

Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion.

Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.”