Siltoja kulttuurien ja ihmisten välille

29.6.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Turvapaikanhakijoiden tuleminen Kuopion alueelle on poikinut Itä-Suomen
yliopistossa uusia innovaatiota, tutkimusta ja myös vapaaehtoistoimintaa.

Yliopiston toiminta turvapaikanhakijoiden parissa vahvistaa sen roolia sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämisessä, kamppailussa syrjäytymistä vastaan sekä kulttuurisen moninaisuuden puolustamisessa. Sosiaalityön professori Marja Vaaraman koordinoimassa Osallistava terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen -hankkeessa turvapaikanhakijoilla on keskeinen rooli.

Yliopiston ja vastaanottokeskusten kesken on tehty hedelmällistä yhteistyötä. Turvapaikanhakijoiden kanssa tehtävään opetustyöhön on luotu uusia toiminnallisia menetelmiä muun muassa vedenkäyttöön ja suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyen. On kartoitettu myös vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia sekä järjestetty tapahtumia.

Yksi sellainen oli keskustelutilaisuus ”Kohtaamisia yliopistolla”, jossa kuultiin turvapaikanhakijoiden Sarmad Shatin, Ahmed Ajimin ja Mahdi Jasenin kokemuksia ihmisten kohtaamisista Suomessa ja Kuopiossa.

Kilpaa kuoleman kanssa

Turvapaikanhakijat kiittelivät vuolaasti suomalaisia siitä, että he ovat saaneet tulla tänne. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet enimmäkseen viranomaisten kohtaamisia. Tavallisten ihmisten kanssa keskustelut ovat jääneet vähälle, sillä maahanmuuttaja ei vielä tiedä, mitä ja miten suomalaisesta arjesta keskustellaan. Maahanmuuttaja kun ei useinkaan osaa pelata jääkiekkoa, ei omista kesämökkiä eivätkä lapset ole päiväkodissa – näistähän arjen keskustelunaiheet suomalaisille nousevat.

”Alussa oli ongelmia. Me irakilaiset olemme sosiaalisia ja nauramme paljon huolimatta kaikesta pahasta. Autamme sillä toisiamme ja itseämme. Kun tulimme, seisoin ja olin hiljaa. Tajusin, että minun pitää ottaa ensimmäinen askel ja opetella suomea. Nyt sanon jo ’terve’ ja ihmiset tervehtivät meitä”, iloitsee Ahmed Ajimi.

Irakissa Ajimin äiti kuoli kotiin tehdyssä kranaatti-iskussa. Ahmed selviytyi ja kulki kuoleman kanssa kilpaa Suomeen.

”Haluan kiittää Suomen valtiota kaikesta. Itä-Suomen yliopisto on toiminut todella hienosti turvapaikanhakijoiden hyväksi, kun olemme saaneet kielikoulutusta. Vastaanottokeskuskin on auttanut paljon.”

Turvapaikanhakijoille onkin Kuopiossa tarjolla muun muassa käyntejä Korttelimuseoon kulttuurin ja historian merkeissä sekä vierailuja virastoihin, asiointipaikkoihin ja kirppareille.

Tutustuminen sujuu

Itä-Suomen yliopiston turvapaikanhakijoihin liittyvää työtä on viime syksystä alkaen koordinoinut henkilöstön kehittämispäällikkö Marketta Rantama. Hän on kokenut yhteistyön vastaanottokeskusten kanssa innostavana ja yliopistolta ilmoittautuikin kymmeniä vapaaehtoisia mukaan.

”Suomenkielen ryhmä on toiminut aktiivisesti kuukausia. Perustimme myös liikuntaryhmän, jossa olen vetänyt yhteislenkkejä turvapaikanhakijoiden kanssa. Ryhmään on tullut aktiivisia harrastajia muun muassa rantalentopallon ja pyöräilyn pariin. Tutustuminen puolin ja toisin sujuu luontevasti”, myhäilee Rantama.

Marketta Rantama kuuluu Kuopion ev.lut. seurakuntien luottamushenkilöstöön, ja hän on henkilöstöasiain johtokunnan puheenjohtaja.

Lue, miten teatteri on tehnyt yhteistyötä turvapaikanhakijoiden kanssa.