Rambosta tukea kotoutumiseen

Rambosta tukea kotoutumiseen

29.6.2016

Teksti ja kuva: Mirka Karhunen

Kesän aikana moni voi hieraista silmiään nähdessään Kallavedellä seilaavan, teatterilavasteita täynnä olevan proomun.

Kyseessä on siilinjärveläisen teatteri Vivateksen veden päällä lipuva ja kesämökille sijoittuva näytelmä Rambo. Vaikka näyttelijät ja lavasteet ovat lautalla, voivat katsojat nauttia näytelmästä tukevasti maankamaralle rakennetussa katsomossa, sillä esityksen ajaksi proomu ankkuroidaan rantaan.

Nadja Sumasen Finlandia Junior -palkittuun teokseen pohjautuva Rambo, on kuvaus teini-ikäisen pojan kasvukivuista, kasvamisesta ja elämän arvaamattomuudesta. Keskeisenä teemana on myös perheen ja aikuisten merkitys nuoren ihmisen elämässä. Näytelmän ohjaa siilinjärveläislähtöinen teatteri-ilmaisun ohjaaja Janne Puustinen, joka on tottunut tekemään näytelmiä haastaviinkin ympäristöihin.

”Kaikessa mitä harjoitellaan, täytyy vesille sijoittuva esityspaikka ottaa huomioon. Mikäs olisi sen parempi paikka kesämökillä tapahtuvalle esitykselle kuin proomunkansi, joka on autenttisessa järviympäristössä”, tuumaa Puustinen.

Teatterin keinot avuksi

Talven aikana Vivates on tehnyt yhteistyötä Tarinan turvapaikanhakijoiden kanssa. Rambossa on mukana kuusi turvapaikanhakijanuorta, joista yksi nähdään myös näyttämöllä. Toiset auttavat lavasteiden rakentamisessa ja näytelmän väliaikakahvituksessa.

Siilinjärven yläkoulussa opettajana työskentelevä Vivates-aktiivi Mari Saavalainen toimi turvapaikanhakijoiden parissa menneen lukuvuoden ajan.  Kielitaidon karttuessa ja kesän lähestyessä, nuorten mielenkiinto vapaa-ajan harrastetoimintaan lisääntyi. Saavalainen tarjosi heille Vivatesta.

”Heistä monet kokivat, että jos viettää koko kesän Tarinassa, opittu suomen kieli unohtuu. Moni kaipasi myös tekemistä ja nimenomaan fyysistä työtä”, Saavalainen kertoo.

Oppimista puolin ja toisin

Opettajana Saavalainen on päässyt tutustumaan oppilaidensa elämäntarinaan pintaa syvemmältä.  Silti hän kokee, ettei voi täysin ymmärtää, millaista on asua yksin ja kieltä taitamattomana vieraassa maassa.

”Nämä nuoret kaipaavat ympärilleen hyviä ihmisiä. Toivon, että suomalaiset näkevät heissä lähimmäisen, eivät vain pakolaista tai maahanmuuttajaa. Toivon omalta osaltani voivani auttaa heitä asettumaan Suomeen ja kokemaan tämän uudeksi kotimaakseen.”

Myös Puustinen näkee siilinjärveläisten ja ennen kaikkea Vivateksen roolin tärkeänä Tarinan asukkaiden kotoutumisessa. Samalla teatteritoiminta rikastuu ja oppimista tapahtuu paljon puolin ja toisin.

”Olen todella ylpeä, että pieni harrastajateatteri lähtee näin ennakkoluulottomasti ja rohkeasti hakemaan yhteistyömuotoja turvapaikanhakijoiden kanssa. Toivon, että toimimme esimerkkinä kaikille muille,” Puustinen sanoo.

Hyvää kieliharjoittelua

Yksi Rambon näyttelijöistä, 17-vuotias Zaradsht Baski, saapui Tarinan vastaanottokeskukseen syksyllä 2015.  Viime kevään hän opiskeli Saavalaisen luokassa suomen kieltä, kulttuuria ja tapoja. Kielen oppimisen kannalta Baski kokee Vivateksen ensiarvoisen tärkeäksi.

”Samalla, kun opin suomen kieltä, opin myös enemmän teatterista ja näyttelemisestä. Kaikki ovat ottaneet minut hyvin vastaan”, Baski kiittelee ja kertoo, että joskus nopeaa puhetapaa on varsin vaikea ymmärtää.

”Onneksi ryhmän muut jäsenet auttavat minua ymmärtämään eikä kukaan naura minulle, jos en ymmärrä tai tiedä jotain.”

Kulttuurien erot

Teatterin hyvästä yhteishengestä huolimatta aina ei voida välttyä eri kulttuurien aiheuttamilta hämmennyksiltä. Esimerkiksi miehen rooli nähdään eri kulttuureissa hyvin erilaisina.

”Vanhemman ja höpsöttelevän miehen rooli ei ehkä toimisi heidän kulttuurissaan. En myöskään itse edusta ohjaajana perinteistä autoritääristä työnohjaajamallia”, Janne Puustinen kertoo.

Puustisen tyyli saa silti kiitosta Zaradsht Baskilta.

”Janne on hyvä ohjaaja. Hän on ahkera, iloinen ja hymyilevä. Janne on aina ystävällinen eikä suutu koskaan.”

Ensimmäisen kerran proomu ankkuroidaan Siilinlahdelle 15.7., jolloin on Rambon ensi-ilta.

Lue myös siitä, miten Itä-Suomen yliopistossa on syntynyt turvapaikanhakijoiden myötä uusia ja erilaisia innovaatioita