Kallavesj, Kallavesj

Teksti: Heli Haring

Kuva: Seija Rytkönen

Video: Seija Rytkönen

Kuopiossa kajahtelee tänä kesänä oma kotiseutulaulu Kallavesj tavallista useammin, sillä laulun savolaisesta sanoituksesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Rautalampilaissyntyinen juristi ja diplomaatti Aaro Jalkanen kuuli virolaisen Johannes Kappelin säveltämän vironkielisen laulun amerikansuomalaisten juhlissa Massachusettsissa vuonna 1916 ja sanoitti sävelmän uudestaan savoksi.

Kallavesj-laulun juhlavuotta ovat olleet järjestelemässä tietokirjailija Outi Vuorikari, laulaja Pekka Vienola ja ex-europarlamentaarikko, FM Mirja Ryynänen.

Mistä syntyi idea kotiseutulaulun juhlavuodelle, Outi Vuorikari?

”Olen järjestellyt yhdessä Pekka Vienolan kanssa paljon konsertteja ja erään konsertin yhteydessä havahduimme siihen, että pian tulee sata vuotta Kallavesj-laulun syntymästä. Pohdimme, voisiko kotiseutuhenkeä vahvistaa siten, että laulua juhlittaisiin hyvin monenlaisissa yhteyksissä. Halusimme myös kokeilla, olisiko mahdollista järjestää jotain tällaista talkoohengessä, ilman raskasta byrokratiaa ja suurta rahallista panostusta.”

Miten juhlavuosi näkyy?

”Tarkoitus on, että pitkin vuotta teema tulisi jollain tavalla esille eri paikoissa ja tilaisuuksissa. Esimerkiksi Kuopio Tanssii ja Soi -viikolla nähtiin laululle omistettu tanssiesitys, joka toivon mukaan jää elämään – vähän niin kuin itse laulukin. Myös muun muassa taidemuseo, kirjasto, kaupunginorkesteri, Pikku-Pietarin torikuja ja museo osallistuvat kukin tavallaan. Jos kiinnostusta on, mukaan voi vielä ilmoittautua kesän ja syksyn mittaan.”

Kallavesj-vinkkisi tälle kesälle?

”Erityisesti nostaisin esiin Maanpakolaisen laulu -dokumentin, joka on kuvattu suurelta osin Kallavedellä ja Kuopiossa. Se on ylistys kotiseudulle ja lapsuusmaisemalle. Pakolaiskriisin takia dokumentti on ajankohtainen, olihan Aaro Jalkanenkin aikanaan poliittinen pakolainen, joka ikävöi kotimaataan ja Kallavettä. Dokumentti esitetään 24.7. Vehmersalmella kesäasukkaiden kirkkopyhänä.”

Kuuntele ja katsele  Youtubesta Kallavesj-laulu Pikku Pietarina esiintyvän Kristian Salmen laulamana.