Onneksi on rippikoulu!

Onneksi on rippikoulu!

Silloin, kun minä olin viisitoistavuotias, en halunnut mennä rippikouluun. Minulla oli olevinaan monta hyvää ideologista syytä miksi en, mutta kaikista tärkein syy taisi olla se, että paras kaverini ei ollut menossa. Onneksi tulin kuitenkin menneeksi. Ja onneksi olen sittemmin saanut työni puolesta käydä rippikoulun monta kertaa.

Rippikoulu on ainutlaatuinen kokemus ja mahdollisuus ihmisen elämässä. Rippikoulussa saa mahdollisuuden keskittyä ihan urakalla pohtimaan elämän syvimpiä ja tärkeimpiä kysymyksiä. Ympärillä on vertaisryhmä jonka kanssa voi peilata omia ajatuksiaan ja samalla saa viettää hauskoja aikoja leirillä. Rippikoulussa paitsi rukoillaan ja keskustellaan, myös leikitään, lauletaan ja nauretaan. Ja ollaan tavallisesta arjesta poiketen ilman telkkaria ja tietokonetta ja suurin osa ajasta myös ilman kännyköitä. Rippikoulussa on siis kerrankin aikaa tutustua paremmin itseensä, omaan ajatteluunsa ja toisiin ihmisiin ja heidän ajatteluunsa. Ja Jumalan ajatteluun myös.

Rippikouluun ei onneksi ole minkäänlaisia pääsyvaatimuksia. Jokainen on tervetullut, onpa sitten nuori tai aikuinen, kirkkoon kuuluva tai kuulumaton. Kaikille pystytään järjestämään mahdollisuus käydä rippikoulu, myös erityisryhmille. Kuopiossa vuonna 2014 järjestetään yhteensä 43 rippikouluryhmää ja niissä rippikoulunsa käy n. 85 % Kuopiolaisista 15-vuotiaista.

Rippikoulu on kasteopetusta jo kastetuille tai mahdollisesti kastettaville ja se perustuu Jeesuksen itsensä antamaan käskyyn: ”Kastakaa -- ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa”(Matt.28:18-20). Rippikoulussa käydään läpi, mihin me kristityt Suomen ev.lut. kirkossa Raamatun ja oppimme pohjalta uskomme. Tai paremminkin, mihin me saamme turvata elämässämme. Rippikoulussa opetellaan yhdessä rukoilemaan ja hiljentymään, elämään seurakuntayhteydessä, rakastamaan lähimmäistä, kunnioittamaan toisia ihmisiä ja pitämään huolta ihmisistä ja luomakunnasta. Ja ajattelemaan omilla aivoilla.

Minulle tärkein tavoite rippikoulua pitäessäni on saada kertoa, miten paljon Jumala rakastaa meistä jokaista juuri sellaisina kuin me olemme. Sen minä itse olen rippikoulussa vuosien varrella oppinut. Onneksi.

SANNA HUSSO

vs. seurakuntapastori | Kuopion Männistön seurakunta