Verenluovuttaja on hengenpelastaja

29.6.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Seija Rytkönen

Verenluovutus on helppo tapa tehdä hyvää. Yhdellä luovutuksella voi auttaa kolmea ihmistä.

Kesälomakausi on käynnistynyt ja sen myötä ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa. Miksipä ei siis pistäytyisi lomalla vaikkapa verenluovutuksessa.

”Luovuttajat ovatkin kesällä aika aktiivisia. Varmasti juuri siksi, että lomalla on aikaa tulla”, SPR:n Veripalvelun itäisen alueen esimies Paula Korhonen kertoo.

Verivalmisteiden tarve ei Korhosen mukaan sinällään kovinkaan paljon vaihtele eri vuodenaikoina.

”Ehkä ennen lomakautta sairaaloissa pyritään tekemään jonojenpurkuleikkauksia, jolloin verivalmisteiden kysyntä saattaa olla hieman keskimääräistä suurempaa. Suurta piikkiä ne eivät kuitenkaan aiheuta.”

Verestä on moneksi

Viime vuodelle Veripalvelu asetti valtakunnalliseksi tavoitteeksi 214 000 luovutuskertaa.

”Keräämme hieman yli todellisen tarpeen. Valmistusprosessissa voi tulla hävikkiä ja haluamme myös varmistaa, ettemme joudu tarjoamaan sairaaloille ei-oota”, Korhonen painottaa.

Verenluovutuksessa kerätty veri ei sellaisenaan päädy kenenkään sitä tarvitsevan suoniin, vaan siitä valmistetaan pääasiallisesti punasolu-, plasma- ja verihiutalevalmisteita.

”Jonkin verran tehdään myös erilaisia lääkkeitä.”

”Eri sairauksiin ja tilanteisiin tarvitaan erilaisia valmisteita. On siis potilaan etu, että hän saa juuri omaan hoitoonsa sopivaa veren osaa.”

”Yhdestä pussillisesta luovutettua verta saadaan apua kolmelle eri ihmiselle.”

Tämän vuoden keräystavoite on 209 000 luovutusta.

”Sairaaloissa kulutus on ollut laskusuunnassa. Leikkaustekniikat ovat kehittyneet ja se on yksi iso tekijä, joka on vähentänyt veren tarvetta.”

Pelastaa hengen

Vaikka kulutus on ollut laskussa, tarvitaan verta edelleen – ja yleensä kipeästi. Monissa tilanteissa verivalmiste pelastaa tarvitsijansa hengen.

”Keskosvauvat ovat suuri yksittäinen ryhmä, joille annetaan verivalmisteita. Verituotteet ovat elintärkeitä myös onnettomuustilanteisiin joutuneille, syöpäsairaille tai esimerkiksi vaikeasta anemiasta kärsiville potilaille. Synnytyksissäkin voidaan tarvita ylimääräistä verta.”

Korhosen mukaan olisi tärkeää, että verta luovutettaisiin tasaisesti ympäri vuoden.

”Silloin verivarastot pysyisivät kohtuullisella tasolla eikä tulisi äkillisiä hupenemisia.”

”Haasteellista aikaa meille on yleensä touko- ja marraskuu, jolloin ihmiset käyvät luovutuksissa vähemmän. Monet tuntuvat edelleen ajattelevan, että juhlapyhien alla on suurin tarve ja tähtäävät käyntinsä niiden yhteyteen.”

Korhonen kiittelee, että Savon alueella on paljon pitkäaikaisia ja sitoutuneita luovuttajia.

”Monet asiakkaamme tulevat luovuttamaan verta useamman kerran vuodessa. Esimerkiksi Kuopiossa kävi viime vuoden aikana 4000 säännöllistä luovuttajaa.”

”Verenluovutus on yksi hyväntekeväisyyden muoto. Tutkimusten mukaan luovuttajia motivoi se, että pienellä vaivalla voi olla elintärkeäksi avuksi – ja apu menee varmasti perille.”

Lääkitys harvoin este

Toisin kuin monet luulevat, säännöllinen lääkitys on harvoin este verenluovutukselle.

”Verituotteiden valmistusmenetelmät ovat nykyään niin kehittyneitä, ettei luovuttajan käyttämä lääkitys välttämättä vaikuta luovutuskelpoisuuteen.”

”Oma kelpoisuus kannattaa silti varmistaa etukäteen vaikkapa soittamalla maksuttomaan infonumeroomme.”

Sen sijaan luovutus voi tyssätä siihen, jos on matkaillut tietyillä alueilla.

”Ihmiset monesti ihmettelevät, miksi kyselemme heidän matkoistaan. Haluamme kuitenkin varmistaa, ettei luovutetussa veressä ole mitään taudinaiheuttajia. Esimerkiksi luovuttajan matkustaminen malaria-alueella on selkeä väliaikainen luovutuseste.”

Korhonen painottaa, että verivalmisteiden turvallisuus on Suomessa huippuluokkaa.

”Meillä on todella korkeat laatukriteerit. Kaikkien virustestien on oltava puhtaita ennen kuin verivalmisteet lähtevät eteenpäin. Jos testeissä ilmenee mitään epäselvää, kyseinen pussillinen hylätään.”

Verta voi luovuttaa, jos:

• on terve ja tuntee vointinsa hyväksi
  • on 18–70 -vuotias. Ensiluovutus on mahdollista 59-vuotiaaksi asti, ja 66 vuotta täyttäneenä voi jatkaa, jos luovuttaa vähintään joka toinen vuosi
  • painaa vähintään 50 kg

• hemoglobiini on naisilla vähintään 125 g/l ja miehillä 135 g/l. Hemoglobiini mitataan paikan päällä
  • asuu pysyvästi Pohjoismaissa tai muissa EU- tai Efta-maissa
  • pystyy täyttämään terveydentilakyselyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi

• mukana on virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus (ja tarvittaessa virallinen todistus suomalaisesta henkilötunnuksesta)
  • edellisestä kokoveren­luovutuksesta on kulunut vähintään 91 vuorokautta (naiset) tai 61 vuorokautta (miehet).

• Sopivuus luovutukseen arvioidaan terveydentilakyselyllä ja sen yhteydessä mitattavan hemoglobiiniarvon perusteella.

• Ennen jokaista luovutusta voi testata kelpoisuutensa veripalvelu.fi -sivuilta löytyvän Sovinko luovuttajaksi -testin avulla.

• Voi myös soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon p. 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen **@**
    - näin voi välttää turhan käynnin.