Seurakunnan Ääni palvelee näkövammaisia

Seurakunnan Ääni palvelee näkövammaisia

25.5.2016

Teksti ja kuva: Hanna Karkkonen

Seurakunnan Ääni on näkövammaisille tarkoitettu äänilehti.

Nykyisin cd-levylle mp3-muodossa tallennettavat, ennen vanhaan kaseteille äänitetyt Kirkko ja koti -lehden haastattelut ja artikkelit lähetetään noin 80 kuulijalle.

Vapaaehtoiset lukevat kerrallaan kahdesta tai kolmesta Kirkko ja koti -lehdestä parhaat palat, ja kuunneltavaa kertyy yhteen äänilehteen tunnin verran. Vuonna 1981 äänitettiin ensimmäinen Seurakunnan Ääni Tuomiorovastikunnan aloittamana.

Teknisestä puolesta vastaava Kallaveden seurakuntamestari Markku Heikkonen on ollut porukassa mukana lähes yhtä kauan, vuodesta 1985. Heikkonen muistelee, että vuosien varrella eri lukijoita on ollut yhteensä yli 20.

”Joku aina rekrytoi uusia, ja niin lukijat vaihtuvat, kun osa jää pois.”

Vuosien aikana on kuultu nauhoituksissa monenlaisia persoonia. Heikkonen muistelee, että Aino Mömmö ja Annikki Tenhunen lauloivat aikoinaan loppuvirren lehden loppuun. Unto Eskelinen oli pitänyt äänitysten väliajalla huumoria yllä.

”Ja aina on ollut joukossamme yksi pastori. Se on perinne.”

Tänä päivänä sitä perinnettä pitää yllä Olli Vuorinen.

Kun painetun Kirkko ja koti -lehden numeroiden ilmestyminen on vähentynyt, myös Seurakunnan Ääni ilmestyy vain parin kuukauden välein. Ennen nauhoitettiin joka kuukausi.

Luettavat tekstit valitaan kiinnostavuuden ja lukijan omankin mieltymyksen mukaan. Tärkeää olisi saada erityyppisiä ja -aiheisia juttua luettavaksi. Koko lehteä ei lueta, ja kirkollisten ilmoitusten lukeminen on jäänyt pois. Ennen vanhaan tilaisuudet ja tapahtumat luettiin myös nauhalle.