Elämän aallokossa – yksin ja yhdessä

25.5.2016

Teksti: Riitta Huittinen

Kuva: Martti Olsen

Vertaistukea, vilkasta keskustelua ja monenmoista liikuntaa oli ohjelmassa veteraanien virkistysleirillä.

Sotaveteraaniliitto järjesti yhteistyössä Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien kanssa virkistysleirin sotiemme leskeytyneille miesveteraaneille. Rytkyn leirikeskuksessa oli mukana 12 veteraania eri puolilta Pohjois-Savoa. Leirillä keskusteltiin muun muassa surusta ja yksinjäämisestä, toisaalta pohdittiin myös mitä Suomi on tänä päivänä.

Esitelmiä kuultiin niin ikään rauhanturvatoiminnasta, pakolaistyöstä ja Lähi-idän kriisistä. Kaikki aiheet kiinnostivat veteraaneja ja keskustelu oli koko leirin ajan uskomattoman vilkasta. Ulkoilua ja liikuntaakaan ei toki unohdettu. Ohjelmassa oli äijäjoogaa, olympialaiset ja kävelyä Rytkyn kauniissa luonnossa.

Yksinäisyys kertautuu

Pentti Räsänen Siilinjärveltä ja Aarne Haaparanta Iisalmen Runnilta kertoivat oman tarinansa. Pentti ehti olla naimisissa 65 vuotta, joista seitsemän viimeistä hän toimi vaimonsa omaishoitajana. Pentin vaimo kuoli viime kesänä.
Myös Aarne toimi vuonna 2010 kuolleen vaimonsa omaishoitajana. Aarne koki kaksinkertaisen menetyksen, sillä vaimo kuoli maaliskuussa ja tytär 62-vuotiaana huhtikuussa.

Molemmat miehet kokivat kaikkein vaikeimpana asiana yksinäisyyden. Se oikein kertautuu, kun esimerkiksi kylältä tullessa ei ole ketään, jolle kertoisi kuulumiset. Kun yhdessä oltiin pitkään eletty ja asioita tehty, niin kokemusten jakamattomuus tuntuu vaikealta. Ikävä ja ahdistuneisuus puristavat rintaa.

”Tämmöiset leirit ovat hyviä. Se suru, joka kuuluu menetykseen, murenee pala palalta antaen helpotusta elämään. Vähitellen askel kevenee ja elämä jatkuu”, Pentti kiteytti tuntemuksiaan.

Samanlaisen elämäntilanteen lisäksi Pentillä ja Aarnella oli muutakin yhteistä – he olivat alokasaikaisia tuttuja. Edellisen kerran miehet olivat tavanneet 18-vuotiaina Rissalassa.

Liiankin tuttua

Kaikkia leiriläisiä kosketti pastori Risto Voutilaisen alustus ”Surun kohdatessa”. Hän peilasi alustuksessaan millaista oli, kun hänen oma isänsä, molempien sotien veteraani, jäi yksin vaimon kuoltua.

Risto kysyi veteraanien tuntemuksista ja vähän väliä tuli huudahduksia, että ”on liiankin tuttua”.  Eräs leiriläistä tiivisti ajatuksensa, että tämä on parasta veteraanityötä, mitä tehdään.

”Kun on ikävä muutos elämässä, niin voi puhua avoimesti täällä samassa tilanteessa olevien veljien kanssa.”

Leirin ohjaajina toimivat muun muassa diakoni Jarmo Tarkkonen Diakoniakeskuksesta ja diakoniatyöntekijä Martti Olsen Kallaveden seurakunnasta. He olivat mukana myös vuonna 2011, jolloin vastaava leiri järjestettiin.