Miljoona uutta kotia linnuille

Miljoona uutta kotia linnuille

25.5.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa on tavoitteena ripustaa Suomen puihin miljoona linnunpönttöä toukokuun loppuun 2017 mennessä. Samalla se tarkoittaa 10 miljoonaa linnunpoikasta ja onnittelusirkutusta sata vuotta täyttävälle Suomelle. Kuopiossa rekisteröityjä pönttöjä on jo noin 11 700 ja Siilinjärvellä noin 2150. Koko maassa on huimat 765 000 uutta kotia.

Yksi linnunpöntön ripustajista on siilinjärveläinen lintuharrastaja Eelis Rissanen.

Kuinka monta pönttöä olet ripustanut?

”Toimivia pönttöjä on noin 30, joista osa tässä kodin ympärillä ja loput lapsuudenkodin metsissä Nilsiässä.  Mukana on myös telkänpönttöjä.”

Miksi tarvitaan ihmisen ripustamia linnunpönttöjä?

”Etenkin kaupunkien lähimetsissä ei luonnostaan ole enää kolopuita. Linnunpöntöthän toimivat samalla yöpymispaikkoina. Vesistöjen rannoille tarvitaan taas telkänpönttöjä, sillä isoja kolopuita on harvassa. ”

Mistä johtuu kiinnostuksesi lintuihin?

”Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut linnuista. Kirjasin ensimmäiset lintuhavaintoni noin 12-vuotiaana. Isä osti minulle kiikaritkin. Nyt pidän vuosipäiväkirjaa BirdLife Suomen valtakunnallisessa lintutietopalvelu Tiirassa. Olen enemmän linturetkeilijä kuin bongari, tykkään myös valokuvata lintuja.”

Millainen on suhteesi luontoon?

”Arvostan ja kunnioitan luontoa. On äärimmäisen tärkeää, että luonnosta pidetään huolta. Luonto on henkireikä ja paikka, jossa ajatukset vaihtuvat. Linturetkellä tulee aina myös yllätyksiä. Teen niin lähi- kuin kaukoretkiä ja olen liikkeellä yksin, perheen tai kavereiden kanssa. ”

Mikä on suosikkilintusi?

”Se vaihtelee fiiliksen mukaan. Keväällä pidän västäräkistä, sillä se on piristävä ja persoonallinen. Talvella suosikkini on sinitiainen. Se on jäänyt mieleen lapsuudestani, jolloin seurasin sen vierailuja lintulaudalla. Sinitiainen onkin mukavasti runsastunut 80-luvulta lopulta.”

Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanja verkossa