Arkiston aarteita

Arkiston aarteita

25.5.2016

Minna Siikaniva

Mitä muistat omasta rippikoulustasi? Itse muistan, että siellä oli ihan kivaa. Enemmän muistoja palautui mieleeni, kun sain luettavakseni vanhoja kirjeitä. Vaikka tavaroiden karsiminen ja siivousbuumi on kuumimmillaan, ei kaikkea kannata näköjään heittää pois. Minun muistini on ainakin yllättävän lyhyt.

Siskoni oli tehnyt kevätsiivousta ja löytänyt vanhoja valokuvia ja kirjeitä. Meillä oli todella hauskaa lukiessamme niitä. Yksi oli onnittelukorttini hänelle konfirmaatiopäivänä.

30.7.1980. ”Onnea. Mä toivon todellakin, että elämäsi olisi aina yhtä iloista. Oot kiva sisko mulle ollut ja oot vieläkin. Et koskaan mulle huuda turhaan, vaik oonkin ihan avuton…”

Seuraava löytö oli kolmen vuoden päästä, jolloin siskoni oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Olin kirjoittanut hänelle kuulumisia omalta rippileiriltä.

23.7.1983. ”Heissan, täällä sitä nyt ollaan, jo toista päivää. Mä oon kahdeksan hengen mökissä. Mun isonen on tosi kiva. Me tultiin just saunasta. Oon uinu hirveesti. Oliks teillä silloin täällä joku safari? Meillä on huomenna…

31.7.1983. Siellä riparilla oli aivan mielettömän ihanaa. Me kaikki itkettiin vikana iltana. Mut mä kerron sitten lisää, kun sä tuut. Kirkossa kaikki meni hyvin, vaikka mua kyllä jännitti…”

Rippikoulussa kokee parhaimmillaan jotakin ainutlaatuista ja syvästi merkityksellistä. 15-vuotiaiden ikäluokasta 83 prosenttia osallistui viime vuonna rippikouluun, mikä on maailmanlaajuisesti huippuosuus. Selvästi suosituimpia ripareita ovat yhä leiririppikoulut, joille osallistuu noin 75 prosenttia kaikista riparilaisista.

Kuopion alueella rippikoulun käy peräti 97 prosenttia. Rippikouluja järjestään Kuopiossa tänä kesänä lähes viisikymmentä. Yksi suosituimmista rippikoululauluista on kuulemma edelleen ”Tuu mun vaimoksein”.

Kirkon ylläpitämä Ripari.fi-verkkosivusto on julkaissut äskettäin videon, jolla jääkiekkoilija Patrik Laine muistelee omaa rippikouluaikaansa lämmöllä. Laineen mukaan rippileirillä tarvitaan samanlaisia ryhmätyötaitoja kuin joukkueurheilussa. YouTubessa videon on nähnyt toukokuun puoleen väliin mennessä jo yli 10 000 ihmistä. Kannattaa käydä katsomassa.