Musiikin, tanssin ja runon yhteisteos

25.5.2016

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Seija Rytkönen

Tanssii ja Soi -festivaali osallistuu Kuopion Tuomiokirkon 200-vuotisjuhliin.

Festivaalien taiteellisena johtajana jo 15 vuotta toiminut Jorma Uotinen esiintyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa Tuomiokirkossa. Kirkossa nähtävä esitys on saanut innoituksensa Fernando Pessoan runoteoksesta Hetkien vaellus. Kantaesitys oli vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa.

Jorma Uotisen ja urkutaiteilija Pétur Sakarin teos on voimakas, täyteläinen ja herkkä. Uotisen esittämät Fernando Pessoan runot, urkumusiikki sekä Pori Dance Companyn tanssi sulautuvat yhteen ”sfäärien sinfoniaksi”. Koskettava teos käsittelee ajan vääjäämätöntä kulkua, mutta yhtä paljon pyrkimystä ylittää ajallisuus.

Vaativa esiintymispaikka

Tuomiokirkkoseurakunta on tehnyt juhlavuoden tiimoilta yhteistyötä Kuopion kaupunginteatterin, museon sekä Tanssii ja soi -festivaalin kanssa. Tuomiorovasti Ilpo Rannankarin mielestä yhteistyö on ollut niin mielenkiintoista ja mieluisaa, että hän toivoo jatkossakin yhteisiä projekteja. Idea tanssiesitykseen Tuomiokirkossa lähti liikkeelle tuomiokirkon juhlatoimikunnan aloitteesta.

Uotisen mielestä kirkko on haastava ja vaativa esiintymispaikka.

”Kirkon oma historia on vahvasti läsnä ja arkkitehtuurillisesti se poikkeaa teatteritilasta ja luo oman atmosfäärinsä. Turun tuomiokirkossa esitys oli talvisaikaan, jolloin valaistusolosuhteet olivat täysin toiset, kun nyt valoisana kesäiltana Kuopiossa. Kirkko tilana vaikuttaa koko teoksen visuaaliseen estetiikkaan.”

Turussa esitys sai hienoa palautetta. Uotinen kehuu urkutaitelija Sakaria.

”Hän on loistava muusikko, joka loihtii mitä hienoimpia ja herkempiä sävyjä tästä harvoin tanssin yhteydessä käytetystä instrumentista.”

”Myös Pori Dance Companyn tanssijoita kiitettiin taitavasta ja sisäistetystä tanssista. Pessoan tekstin sisältö on mielestäni puhuttelevaa ja syvästi inhimillistä”.

”Itselleni merkityksellisin kohta on tekstin lopussa, kun tanssija heittää päälleni hiekkaa ja hautaa lopulta hiekan alle. Hetkien vaellus on ohi”, kuvailee Uotinen.

”Ei paikallaan eikä liikkeessä
ei maaten eikä seisaallaan
ei hereillä eikä unessa
ei täällä eikä missään muuallakaan”

Fernando Pessoa

Hetkien vaellus 15.6. klo 22. Ikärajasuositus 10 vuotta.

Liput: lippu.fi, Sokos Kuopio ja Kuopion Musiikkikeskus