Niukkuus pakottaa vapaaehtoistoimintaan

kirkkovaltuutettu ja
Järvi-Kuopion seurakuntaneuvoston
varapuheenjohtaja

Elämme yhteiskunnassa ja seurakunnassa, jossa raha ratkaisee koko ajan enemmän.

Valitettavasti teemme elämässämme ratkaisuja sillä periaatteella millaista tukea tai etua siihen saa. Yritämme kaikin mahdollisin keinoin ulosmitata etuudet vaikka emme niitä tarvitsisikaan.

Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esittää valtuustolle, että seurakuntien toimintamäärärahojen jakoperusteita tarkistetaan. Se hyväksyi jakomallin, jossa toimintamäärärahat paikallisseurakuntien kesken jaetaan jatkossa siten, että keskeisenä jakoperusteena on jäsenmäärä.

Järvi-Kuopion seurakunnan ja Kallaveden seurakunnan osalta tästä poiketaan niiden alueellisen laajuuden tähden. Järvi-Kuopiolla on koko olemassaolonsa ajan ollut toimintamäärärahat 20 prosenttia suuremmat jäsentä kohden kuin muilla yhtymän seurakunnilla. Nyt tämä 20 prosentin korotus tulee Kallaveden seurakunnalle Karttulan ja Maaningan osalta.

Järvi-Kuopio peittää pinta-alallaan prosentin Suomen pinta-alasta eli se on todella laaja. Sitäkin enemmän suurempiin toimintamäärärahoihin antaa perusteen kahdeksan jumalanpalvelusyhteisöä eli alueseurakuntaa. Joka sunnuntai on Järvi-Kuopiossa kahdeksan jumalanpalvelusta.

Toimintamäärärahoja tarvitaan perustyöhön, mutta entistä enemmän pitää tehdä myös vapaaehtoistoimintaa. Silloin palataan seurakuntatyön juurille. On tärkeää, että huolehdimme rakkauden kaksoiskäskystä. Jumalaa meidän on helppo rakastaa, mutta osaammeko rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme?

Itsensä rakastaminen ei ole itserakkautta. Jos rakastaa itseään, hyväksyy helpommin maailman ja ihmiset ympärillään sellaisena kuin he ovat. Jos tuosta vielä selviää, niin miten pitää määrittää lähimmäinen? Meistä jokaisen pitää mahtua tuon sanan sisään.

Vapaaehtoinen seurakuntatyö kohdistuu usein tuohon näkymättömään tai tuntemattomaan lähimmäiseen.

Liity seurakunnan vapaaehtoisten mukavaan porukkaan www.vapaaehtoistyo.fi/kuopio